Scitnica-Je lahko kriva za zivcnost
pozdravljeni!!
Moja tezava je sledeca: imam pomanjkanje delovanje scit.hormonov.Stara sem 25 let in ta bolezen se vlece ze 10 let. Pred dobrim letom in pol sem rodila.Med nosecnostjo je bilo vse o.k.,po njej pa sem imela TSH zelo povecan kar za 5krat kot normalno.Zdravnik mi je predpisal eltroxin za katerega sumim,da ima stranske ucinke za katere mogoce marsikdo ne ve.Namprec pri meni se dogaja,da sem od kar jem tablete postala zelo zivcna oseba,totalno brez zivljenja,nic me ne razveseli,sem zelo konfliktna kar vcasih sploh nisem bla.Dobesedno mi gre vse na zivce. vcasih mi pride, da bo najrajs naredila konec mojmu zivljenju,ampak ti napadi,ki jih imam trajajo najvec 10 do 20 minut potem pa spet vse o.k. Se en vELIK problem je moj partner katerega imam zelo rada ampak me je strah,da se oddaljujeva eden od drugega ( verjetno je to moja krivda in moji napadi),vem,da sem veliko sama kriva ampak ko dobim te napade me on enostavno ne razume in takrat dreza vame,kaj sm tko zivcna in nej ze grem po pomoc.ne verjame in sploh po moje ne ve na kaj vse lahko vpliva scitnica. Prosila bi vas za pomoc.kaj naj naredim,ali obstajajo kaksna druga zdravila,da bi poiskusila se kaksna,da vidim kaj bo sledilo.resno se bojim za svoj zakon saj sva veljala za zelo srecen,nasmejan par.Priznam pa tudi,da se nama je ves sistem porusi in tudi moja zivcnost se je zacela in rasla po rojstvu otroka. Najlepsa hvala za vas odgovor. LP
Oj,
tudi jaz jemljem Eltroxin in hm trenutno se cutim opisanih simptomov, ampak menda scitnicni hormoni lahko precej vplivajo na custveno stanje in tudi jaz cutim, da tezje prenasam custvene obremenitve in stres. Verjetno sama zdravila nimajo direktnega ucinka, razen ce je doza neustrezna, ampak ze samo oboljenje scitnice. Poskusi z bolj umirjenim zivljenjskim slogom, dovolj gibanja…in se bo morda tudi tvoje custveno/hormonsko stanje umirilo.
lp Tina
Spoštovani!
Menim, da huda napetost in živčnost, ki ju navajate ni posledica jemanje Eltroxina. Pri prevelikem odmerku zdravila se včasih res lahko pojavi občutek napetosti in nemira, vendar navadno ne v napadih, ki trajajo 10 do 20 minut. Priporočam, da se oglasite pri vašem izbranem zdravniku. Za oceno ustreznosti odmerka Eltroxina je potrebno določiti raven TSH v serumu.
Lep pozdrav!
Ja jaz sem tudi mnenja da je pri meni problem zarad ščitnice po tem,ko mi je bila v celoti odstranjena. V veliki meri sem živčna, depresivna in še in še. V glavnem to mi je velika prepreka v življenju in ne verjamem da se da to urediti samo z zdravljenjem s tabletami? Človek res več ne ve kaj naj nardi, ker ima to v bistvu kontrolo nad njim in ne človek nad tem. Kaj bi bilo priporočljivo iti do kakšnega psihoterapevta?
Psihoterapevt verjetno ne more kaj dosti narediti glede sprememb v telesu, ki so posledica hormonskega neravnovesja. Menda je depresija precej pogosta pri ljudeh s pomankljivim delovannjem scitnice, ker vpliva
na proizvodnjo serotonina-hormona srece v mozganih in tudi na ostale hormone, vsaj to sem nekje prebrala. Verjetno je dobro zdravljenje z antidepresivi, ce so znaki hudi. Kaj vec ti pa lahko svetuje le zdravnik.
lp Tina
Zelo rada bi ti pomagala, zato te vabim, da mi pišeš: [email protected]