Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Ščitnica – izvidi

Ščitnica – izvidi

Spoštovani, lep pozdrav!

Najprej, oprostite, ker vas spet motim, vprašala bi zdravnika pri pregledu, toda, ko sem bila v ordinaciji, še tega nisem vedla.
Torej, bila sem pri tirologu, izvidi so naslednji: TSH=0,013, Ft3=9.40 in Ft4=34,27. Naredil mi je UZV in je dijagnosticiral ( kot ste rekli ) vneto ščitnico in me poslal na scintigrafijo, ki sem jo opravila takoj, izvidi bodo pri naslednji kontroli 22. 09. Potem, ko sem prebrala ambulantni karton, vidim, da piše tudi:”v obeh režnjih hipoehogene lise.” – verjetno me je zaradi tega tudi napotil na scintigrafijo. Vem kaj so vozlički na ščitnici, toda kaj so lise? Predpisal mi je athyrazol 10 mg, enkrat dnevno. Zanima me, glede na to kaj piše v navodilih za to zdravilo, če zdravilo res deluje toksično na jetra v takšnem odmerku.
In še nekaj, a je mogoče, da zaradi takšenega izvida ščitnice imam bolečine v mišicah in se zelo slabo počutim.

Hvala lepa za vaš odgovor.

lp

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas verjetno za bazedovko (avtoimunsko hipertirozo). Za to bolezen je značilen uktrazvočni vzorec ščitnice. Žleza je na UZ manj odbojna (Hipoehogena) in neenakomerne zgradbe (lisasta).
Slabo počutje in bolečine v mišicah so lahko simptom hipertiroze.
Athyrazol je zdravilo, ki zmanjša sintezo ščitničnih hormonov v ščitnici in tako umiri hipertirozo. Kot vsako zdravili ima lahko stranske učinke, ki se pojavijo pri par odstotkih bolnikov. Stranski učinki so odvisni od trajanja jemanja zdravila in tudi odmerka. Odmerek 10 mg Athyrazola je majhen, zato je verjetnost pojava stranskih učinkov majhna, še posebej toksične okvare jeter.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

sPOŠTOVANI!

BILA SEM NA PREGLEDU PRI TIROLOGU.

1. KAJ POMENI VOZLIČEK V ŠČITNICI?
2. KAJ POMENI, DA POVRŠINA ŠČITNICE NI GLADKA?

NAJLEPŠA HVALA ZA VAŠ ODGOVOR.

Ivana

Spoštovani!

Vozliček pomeni, da je v ščitnici skupina celic, ki so drugačne narave kot ostalo ščitnično tkivo. Vozlički ali gomolji so pogosta najdba pri ultrazvoku ščitnice. Največkrat so benigni in jih ne zdravimo. Kadar rastejo in povzročajo lokalne težave v vratu, pa je potrebna operacija.

Strukturo ščitnice opišemo glede na ultrazvočni videz, kar pa običajno ne zadostuje za končno diagnozo. Ščitnica je na ultrazvoku običajno homogene (gladke) strukture. Kadar ni homogena (ni gladka), je to še vedno lahko normalna ščitnica, lahko pa je to eden od znakov avtoimunske bolezni.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Spoštovai!

Moja diagnoza je hipotiroza po vnetju.
Moram jemati zdravilo Euthyrox.
Zanima me kakšno je to zdravilo, namreč sem prosila zdravnico za originalno zdravilo, katero bom doplačala.

Hvala za odgovor

Spoštovani,

hipotiroza po vnetju je oblika avtoimunske bolezni ščitnice, kjer ščitnica premalo deluje. Zato je potrebno nadomeščanje ščitničnega hormona L-tiroksina v obliki tablet – ob zdravljenju mora biti koncentracija hormona v krvi normalna, da telo lahko normalno deluje. Tablete Euthyrox vsebujejo L-tiroksin, ki je po strukturu enak tistemu, ki ga izdela normalna ščitnica. S tem preparatom boste povsem ustrezno nadomestili ščitnični hormon.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Spoštovani!

Hvala za odgovor. Najbrž je moje vprašanje bilo premalo konkretno. Zanimalo me je le to ali so tablete Euthyrox naravne ali so sintetične. V kolikor so sintetinčne bi prosila, da mi napišete ali so na tržišču dostopne tudi naravne tablete za bolezen ščitnice, ki jo imam, in kako se imenujejo.

Najlepša hvala za odgovor

Ivana

Spoštovani!

Zanima me je ali so tablete Euthyrox naravne ali so sintetične. V kolikor so sintetinčne bi prosila, da mi napišete ali so na tržišču dostopne tudi naravne tablete za bolezen ščitnice in kako se imenujejo.

Marija

Spoštovani!

Hvala za odgovor. Najbrž je moje vprašanje bilo premalo konkretno. Zanimalo me je le to ali so tablete Euthyrox naravne ali so sintetične. V kolikor so sintetinčne bi prosila, da mi napišete ali so na tržišču dostopne tudi naravne tablete za bolezen ščitnice, ki jo imam, in kako se imenujejo.

Ina

Spoštovani!

Ivana

Spoštovani!

Euthyrox je sintetični hormon ščitnice (levosučni tiroksin), ki je popoloma enak naravnemu hormonu, ki ga proizvajajo ščitnične celice. Tiroksin je dokaj enostavna molekula. Na aminokislino tirozin so vezani 4 atomi joda. Glede na to, da je v tabletah Euthyroxa natančno določena količina l-tiroksina je odmerjanje enostavno.
Tako imenovani “naravni” hormoni ščitnice so izdelani iz posušenih prašičjih ščitnic. Poleg tiroksina vsebuje številne druge beljakovine in dodatke ki so lahko škodljivi. Količina tiroksina v preparatih zelo varira, tako,da je odmerjanje oteženo. Glede na to, da gre za biološki material (posušene prašičje žleze) je potencialno možna tudi okužba z virusi, bakterijami oziroma drugimi patogenimi agensi. Zaradi različnih drugih beljakovin so možne tudi alergične reakcije. Uporabo “naravnih” hormonov vsekakor odsvetujem. V Sloveniji tudi ni registriranih tovrstnih preparatov.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani Asis.dr. Edvard Pirnat, dr.med., spec. internist – tirolog, bi rada prišla k vam na pregled. Na polikliniki sem že bila ampak bi od sedaj hodila na preglede k Vam. Lepo prosim za nasvet kaj naj storim, da me bodo v sprejemnici naročili k Vam. Pridem z napotnico.

Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem.

Ivana

Spoštovani!

Prosim, da se oglasite pri meni na Polikliniki, Njegoševa 4 v triažni ambulanti, da se osebno pogovoriva o vaših težavah. Potrebujete ustrezno napotnico izbranega zdravnika.

Lp

Spoštovani!

Mojemu sinu so po 4 dni po rojstvu ugotovili pomankanje ščitniškega hormona. Sprejet je bil na oddelek za neonatologijo v Lj, zaradi hipotireoze, hiperbilirubinemije in slabšega pridobivanja na telesni teži. Po fototerapiji in prejmanju zdravila Euthyrox je sin postal živahen, prebujen in pričel uživati več hrane na obrok. Sedaj prejema Euthyrox 25 mcg 1x na dan.

Zanima me, kako to zdravilo vpliva na novorojenčka. Ali je potrebno biti na kaj posebej pozoren, stranski učinki? Kako je z bruhanjem in drisko (verjetno v tem primeru otrok ne prebavi zdravila?). Kaj narediti v tem primeru?

V bolnišnici mi namreč o tem niso kaj povedali, saj je na dan odpusta bila velika zmeda v bolnišnici, prav tako poleg praška Euthyrox nisem dobila deklaracije.

Za odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem!

Lp,
Klavdija

Spoštovani!

Pri vašem sinu gre za vrojeno premajhno delovanje ščitnice (kongenitalno hipotirozo). Za normalen razvoj je nujno potrebno dodajenje tiroksina (Euthyrox). V ustreznem odmerku nima nikakršnih škodljivih učinkov, potrebno pa je kontrolirati TSH in ščitnična hormona čez nekaj tednov. Zdravilo je potrebno dajati na tešče z vodo. Dodaten odmerek je potreben le, če otrok bruha takoj po zaužitju zdravila. Pri driski posebni ukrepi glede jemanja niso potrebni.

Lp

Spoštovani!

Ali bi morala pri sledečem izvidu zmanjšati vnost T4 in kaj priporočate?

Imam diagnoso Hashimotov tiroiditis. Na tabletah sem že 5 let.
Jemljem Eltroxin 50 : 2 tabletki 5x tedensko in 3 tabletke 2 x tedensko.
Na dan, ko so mi odvzeli kri sem na tešče vzela tabletke ob 5:30 uri (držim se načela, da najmanj pol ure po tem nič ne jem), kri pa sem dala ob 11:30 uri.

Izvidi so sledeči:
TSH: 1,70
T3: 4,79
T4: 24,12

Zakaj imam kljub povečanju T4 in normalnem TSH tipične hipo znake (glavobol, šumenje v ušesih, utrujenost, izčrpanost, abnormalno večanje teže, kjub zdravemu načinu prehranjevanja in manjšemu vnosu kalorij)?

Odkar sem na “novem” Eltroxinu, torej temu, ki naj bi ga zdaj izdelovali v Pakistanu?, sem že parkrat imela zelo povišan T4 ob normalnem TSH in je bilo potrebno zmanjšati dozo zdravil, a počutje je kljub takšnim izvidom zelo hipo in predvsem slabo. Eutyroxa ne morem jemati, ker mi je po njem slabo. Na “starih” zdravilih je bilo počutje veliko boljše in tudi izvidi normalni.

Obstaja še kakšna druga alternativa zdravil? Morda v tujini? Je možno, da ima nov Eltroxin drugačno sestavo, kakšne drugačne dodatke?

Kaj predlagate?

Spoštovani!

Glede na navedene izvide je odmerek l-tiroksina (Eltroxin) ustrezen. Vzrok za slabo počutje je iskati drugje. Menim, da ni potrebno zamenjevati preparata l-tiroksina. Sicer je v tujini registriranih več preparatov (Thyrex, L- thyrox, …..).

Lp

New Report

Close