ščitnica in zanositev
Pred več kot pol leta sem bila na iodu, zaradi povečane ščitnice. Sedaj jemljem Eutyrox 150, počutje je ok.
V primeru zanositve (vem, da se je potrebno obrniti na svojega zdravnika, vendar me vseeno zanima hipotetično) me zanima ali nadaljujem z jemanjem Eutyroxa normalno naprej, do katerega meseca oziroma kako v času nosečnosti poteka doziranje zdravil in katerih?
Hvala in lp
Spoštovani!
V primeru nosečnosti je vsekakor potrebno nadaljevati z jemanjem Euthyroxa v enakem odmerku. Priporočam določiti TSH pri izbranem zdravniku, oziroma ginekologu, takoj ko je nosečnost potrjena, in glede na izvid TSH prilagoditi (navadno povečati) odmerek zdravila.
Lp
Zanima me še nekaj:
– od junija naprej jemljem Eutirox 150. Od takrat sem shujšala iz 55 na 50 kg. Res sem imela tudi druge probleme in stres, ki vedno vpliva na znižanje teže, vendar se zelio trudim pridobiti kg, pa ne gre. Ali je možno, da je 150 prevelika doza? Septembra sem sicer imel pregled in mi doze niso zmanjšali. Ne vem kako naj pridobim nazaj svoje kilograme (visoka sem 173 cm, tako da bi res rada imela vsaj 55 kg)
– ali mi ob pregledu krvi ob pregledu ščitnice lahko tudi sporočijo katero krvno skupino imam?
hvala
Še tole moram vprašati:
– zadnji pregled septembra TSH 3,669 (to je v mejah normale, ali ne?), vendar imam FT4 24,3 – previsoko, ali ne? Kaj to torej pomeni? Poleg tega imam TSI 25, torej povišana protitelesa. Kaj pa to pomeni? Sem zato neprestano utrujena in izgubljam kilograme?
Pregled imam šele 8.1.07
hvala
Spoštovani!
Glede na TSH 3,669 mE/l je odmerek Euthyroxa primeren. Mejno zvišana vrednost pT4 ni tako pomembna. Najbolj subptilen glede ustreznosti odmerka je TSH. Protitelesa TSI navadno ostanejo zvišana po aplikaciji radiojoda še vrsto let, lahko tudi celo življenje. Hujšanje in utrujenost ni pripisovati ščitnični bolezni
Spoštovani!
Zanositev ni direktno odvisna od ščitničnih hormonov. Pri hipotirozi je, pred načrtovano nosečnostjo, priporočljivo, da sta TSH in pT4 v okviru normalnih vrednosti. Krvno skupino vam lahko določijo na Zavodu za transfuzijo krvi, oziroma pri vašem ginekologu.
LP