ščitnica in zanositev
Pozdravljeni!
Tudi jaz sem, tako kot veliko obiskovalk na tem forumu, bolana na ščitnici. Že v 6. razredu OŠ so ugotovili, da imam premalo joda in s tem zmanjšano delovanje ščitnice. S tabletami VOVENOL sem se zdravila 3 leta, nakar je bilo zdravljenje neuspešno zaključeno. Že šest let nisem jedla teh tablet, ali katerihkoli drugih in sem se odlično počutila, veliko energije, zdravje super… Sedaj sem v mesecu maju zanosila in spet so se pojavili isti znaki kot pred leti, ko je bilo premajhno delovanje ščitnice. Kakor hitro sem imela preveliko obremenitev…hitra hoja, tek… ali samo razburjenje me je začelo stiskati v vratu in pljučih, natačno tak znak kot pred leti, kot sem že omenila. V dveh mesecih sem se zredila 3kg, pa jem in se gibljem kot vedno, tudi mozoljasta sem postala, kar prej nikoli nisem bila. Šla sem na pregled s splošni zdravnici, ki mi je dala pregledat kri samo za THS in ne T3 in T4 poleg. Rezultat testa je bil da je delovanje ščitnice normalno vrednost pa 0.8 in še nekaj. Vseeno me je poslala na nadaljne preiskave, kjer sem se morala pred obiskom naročiti, ampak me kljub nosečnosti ni hotela naročiti pred septembrom. Sedaj sem spontano splavila v 6.tednu in po tem splavu tudi ni bilo več teh znakov bolečine in stiskanja v vratu in pljučih. Sedaj pa me zanima vaše mnenje, ali je možno, da je za spontani splav kriva ščitnica in ali je možno, da mi pred ponono zanositvijo predpišejo zdravila, tako da se spontani splav ne bi spet ponovil. (seveda, če je bil vzrok tega).
Hvala za odgovor.
Spoštovani!
Glede na to, da ste v 6. razredu osnavne šole tri leta jemali Vobenol in nato z zdravljenjm zaključili, verjetno ni šlo za premajhno delovanje ščitnice (hipotirozo) ampak za povečano ščitnico (golšo), ki jo včasih zdarvimo z dodajanjem ščitničnih hormonov. Zdrvljenje hipotioroze je navadno trajno. Glede na vrednost TSH 0.8 je pri vas delovanje normalno. Vzrok za spontani splav je najverjetneje iskati drugje. Vseeno priporočam, da opravite pregled pri tirologu.
Lp