ščitnica in srce
Spoštovani,
Zanima me kakšna je povezava ščitnice in srca?
Januarja 2004 so me znanci opozorili na bulo na vratu. Sama je do takrat nisem opazila. Začela sem spremljati stanje in bula je vedno bolj rasla. Pri pregledu pri osebnem zdravniku marca 04, sem bila poslana v laboratorij na pregled ščitničnih hormonov. Izvid je bil bp. Zdravnica me je poslala domov, češ da je vse ok, da pri mladih dekletih hormončki radi ponagajajo in da je prepričana, da bo bula izginila. (takrat sem bila stara 25 let). Ker pa bula ni zginjala, nasprotno je še rasla, sem se vrnila k zdravnici, ki me je nejevoljno (z očitkom, da sem malo hipohondra) poslala k tirologu. Tirolog je ugotovil še druge simptome Ščitničnih bolezni(utrujenost, nihanje teže, problemi z spanjem, …)Ta me je napotil k patologu. Glede na to, da je imal stari ata golšavost so me po patološkem izvidu poslali na onkologijo, kjer so mi čez teden dni odstranili desni ščitnični reženj. Najprej sem dobivala Vobenol, kasneja pa mi je onkolog predpisal Euthyrox 100. Moje počutje je bilo ok do decembra 05. Začelo me je boleti v prsnem košu, najprej nekakšno špikanje v predel srca, zdaj pa imam vsaj ebnkrat na dan dobro uro občutek, kot bi bilo srce vrečka v njej pa skala. Vrečko sicer lahko nosiš, vendar imam občutek(boleč), kot da bo ta skala padla ven. Imam tudi močno povečan zgornji pritisk med 160 in 180. Naj povem, da nikoli nisem imela problemov z visokim pritiskom, vedno sem imla nizem pritisk in nizem pulz( tako , da smo me po vsaki operaciji-do zdaj dve večji, odstranitev tumorja na maternici 1996 in osdranitev densega ščitničnega režnja 2004, kirurgi spraševali če sem profesionalna športnica, zaradi pulza), Zadnje tri mesece opažam tudi težave s težo. Vsako zimo pridobim nekaj kg, ki jih potem brez problemov zgubim, letos pa ne zgubljam nič samo dobivam, kljub urejeni zdravi prehrani.
Glede na to , da ima moja zdravnica (mimogrede, zgoraj omenjeno sem zamenjala) študijski dopust 3 mesece, je vedno nekdo drug, ki jo nadomešča. Tako sem bila v zadnjih dveh mesecih 5 krat pri zdravniku in vedno pri drugem in imam občutek, da me ne jemljejo resno. EKG je v mejah normale, ščitnični hormoni so v mejah normale. Mene pa boli srce in pritisk se ne zmanjša, teža se viša.
Glede na to , da so bili ščitnični hormoni v mejah normale, pa se je izkazalo, da z ščitnico ni bilo tako, me skrbi, ker so hormoni spet v mejah normale, pa z srcem ni v redu.
Spoštovani!
Glede na to, da prejemate Euthyrox in da je TSH v mejah normale ne gre za moteno delovanje ščitnice. Vaše težave so lahko posledica zvišanega krvnega tlaka. Priporočam večkratno merjenje in morda uvedbo zdravil za zniževanje krvnega tlaka. Koristno bi bilo opraviti tudi UZ srca in obremenilno testiranje.