Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Ščitnica in nosečnost

Ščitnica in nosečnost

Zaradi slabega splošnega počutja (izostanek menstruacije – zadnja M 8.11.2004, utrujenost, otekanje, pridobivanje telesne teže, občutek mraza, slabost) sem se po dveh negativnih testih nosečnosti (Clear blue – 15. in 25. dan po izostani menstruaciji) obrnila na splošno zdravnico. Takoj je opazila, da imam povečano ščitnico, vendar je krvni test THC pokazal, da je stanje ščitničnih hormonov normalno. Zaradi tipičnih nosečniščih znakov me je zdravnica napotila še k ginekologinji, da zanesljivo potrdi ali ovrže možnost, da sem noseča. (Otrok bi bil zaželjen).
Zanima me, zakaj je po vašem mnenju ščitnica povečana, če so hormoni v mejah normale (vrednost 3), moti pa me tudi občutek mraza (kot, če imaš visoko vročino). Ali je tudi v primeru, da je vrednost hormonov normalna nevarnost za otroka (povečana ščitnica na vratu)?
Upam, da sem razumljivo pojasnila svoje težave in hvala za odgovor.

Janca1

Spoštovani!

Velikost in delovanje ščitnice nista v direktni povezavi. Pri vas je TSH v mejah normale, kar pomeni, da ščitnica deluje normalno. Povečana, ščitnica ali golša pomeni, da je volumen žleze povečan. Zaradi tega v nosečnosti ne boste imeli težav. Vseeno priporočam opraviti pregled pri tirologu, ki bo opravil ultrazvok žleze in morebitne dodatne preiskave. Pri povečani ščitnici v nosečnosti se pogosto odločamo za zdravljenje z jodidom, ki ima namen preprečiti morebitno nadaljno rast golše.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close