Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje ščitnica in nespečnost

ščitnica in nespečnost

Spoštovani,

rodila sem konec avgusta, pred dvema tednoma pa je izvid pokazal naslednje: tsh 0.083, FT4: 99.2, FT3: 24,2

Ko sem bila na kontroli v KC je bil izvid še slabši, vendar ga še nisem prejela na dom.

Jemljem athyrazol 2*2 tbl na dan in propranolol 2*1/2 na dan.

Moje vprašanje pa je: kaj lahko storim proti nespečnosti?

Ponavadi zaspim okrog 2 ure zjutraj, ob 5h pa me otrok zbudi in noče več spati.
Danes bom pa kot kaže prebedela celo noč.

Sem popolnoma izmučena in zaspana, spati pa ne morem niti takrat ko mi to otrok dopušča.

Ali se lahko v takem primeru dobi kakšna uspavala ali pomirjevala?

Hvala za odgovor, lp

Spoštovani!

Pri vas je nespečnost lahko povezana s hipertirozo (prekomernim delovanjem ščitnice), deloma pa tudi spremembi ritma po porodu. Vsekakor je potrebno, da se spočijete. Priporočam uporabo uspavala (Sanval 5 do 10 mg pol ure pred spanjem).

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Sama sem zdravim zaradi sindroma nemirnih nog. Praktično ne poznam pravega spanca že 6 let odkar sem prvič rodila. Začelo se je že med nosečnostjo. Ščitnico so mi odstranili dokončno lani maja.

Kar ti lahko priporočam je da si ustvari en svoj ritem. Obvezno poskrbi za to da tudi čez dan počivaš (spiš, samo ležiš… ). Ne naprezaj telo, ker če se preveč utrudiš tudi ponoči ne bo nič bolje. sama sebe moraš pogruntati kaj ti najbolje ustreza. Ugotovila sem, da za nas velja tisto kar pravijo za dojenčke – če čez dan zadosti spijo bodo tudi ponoči.

Srečno,

Spoštovani,

hvala za odgovor.
Ker mi zdravnica noče predpisati Sanvala (pravi, da se bom navadila novega ritma), vas prosim za nasvet, če se dobi kaj podobnega brez recepta.

Še zmeraj spim po 2 ali 3 ure na noč in sem popolnoma uničena.

Zahvaljujem se za odgovor in vas lepo pozdravljam

V tujini se dobi triptofan, 5-HTP (5-hidroksi triptofan) in melatonin. Ne vem, če bi pomagalo tudi pri hipertirozi. Vsekakor pa bi si bilo najbrž koristno dodajati kakšne vitamine (predvsem B6) in minerale, ker pri dlje trajajočem slabem počutju in nespečnosti s hrano gotovo ne dobimo dovolj, še sploh, če gre še za hipertirozo. Razen če med prehrano ne štejemo kakšnih koncentriranih zelenjavnih in sadnih sokov, kar je vsekakor boljša varianta.
Melatonin pri avtoimunskih obolenjih sicer odsvetujejo, ampak ko sem iskala informacije o vzroku, sem našla samo medle razlage o tem, da pride do vzbujanja imunskega sistema in s tem potencialno pospešitev avtoimunskega procesa. Obstajajo tudi nasprotne hipoteze, da naj bi močnejši imunski sistem delal manj neumnosti. Našla sem samo en članek, kjer so avtorji opisali pojav avtoimunskega hepatitisa pri enem od pacientov, ki so jim dodajali melatonin, pa še v tem primeru so avtorji pošteno zapisali, da ne morejo trditi, da obstaja zveza med jemanjem melatonina in dodatnega avtoimunskega obolenja.
Jaz melatonin vsekakor dobro prenašam in mi tudi pomaga. Poskusila sem tudi 5-HTP, ampak sem ga imela zelo hitro preveč.
Lep pozdrav,

Alenka

najprej hvala vsem za odgovore.

sem brala, da melatonin vsebuje tudi sezamovo seme, vendar je verjetno malo učinkovito zoper nespečnost.

Bom ga pa poskušala dobiti v Avstriji. Ali ima zdravilo kakšno posebno ime ali se dobi pod tem imenom?

lep pozdrav

Za Avstrijo ne vem, v Nemčiji se mi pa zdi, da se melatonina ne dobi v prosti prodaji, verjetno je v Avstriji podobno. Za triptofan pa vem, da je v Nemčiji na recept, brala sem že o treh komercialnih imenih, lahko poiščem, če bo treba. Vsekakor se melatonin dobi v ZDA kar pod imenom Melatonin –
v večini spletnih trgovin.
Mleko je tudi dober vir triptofana, zato priporočajo, da je pri nespečnosti zvečer dobro popiti skodelico mleka z medom. Mislim pa, da se da tudi s hmeljem do določene mere pomagati. Matikov čaj Relax ga že vsebuje. Pri težjih oblikah pa s tem komaj kaj dosežemo.
Iz triptofana se v organizmu lahko tvorita nikotinska kislina (vitamin B3) in serotonin. Iz serotonina pa se tvori melatonin, ki je potreben za spanje. Zato je najbolje poskusiti najprej s triptofanom oz. 5-HTP, če ne deluje tako kot bi želeli, pa še z melatoninom.
Lep pozdrav,

Alenka

New Report

Close