Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Scitnica in nadledvicne zleze

Scitnica in nadledvicne zleze

Spostovani,
ali bi lahko napisali morda kaj vec o povezavi scitnice in nadledvicnih zlez.
V literaturi sem zasledila informacijo, da imajo bolniki s Hashimotom pogosto tudi tezave z nadledvicnimi zlezami (prenizko vrednost kortizola, ki naj bi pospesila konverzijo t4 v t3 in posledicno povecala vzdraznost vegetativnega zivcevja). Zanima me povezava z zivcevjem okoli srca, ker pri sebi opazam, da ne smem piti kofeina in alkohola (tudi v zelo majhnih kolicinah ne), ker mi takoj podivja srce, odkar jemljem tiroksin. Tudi sicer ne morem obremeniti srca, brez raznih cudnih obcutkov v prsnem kosu. Vrednosti scitnicnih hormonov so vse normalne.
Za odgovor se vam najlepse zahvaljujem.
Sanja

Spoštovani!

Hashimotov tiroiditis je avtoimunsko vnetje ščitnice in je najpogostejši vzrok za premajhno delovanje ščitnice (hipotirozo). Avtoimunsko vnetje se lahko pojavi tudi na drugih organih (žleze slinavke, trebušna slinavka, skorja nadledvične žleze, sluznica želodca…). Posledica avtoimunskega vnetja skorje nadledvičnice ( Addisonova bolezen) je nezadostno izločanje steroidnih hormonov (kortizol). Bolniki z Addisonovo boleznijo so utrujeni brez moči, pogosto jih muči slabost, lahko se pojavi prekomerna pigmentacija kože in sluznic, pogosto imajo nizek krvni tlak. Nekateri simptomi bolezni so podobni kot pri bolnikih s hipotirozo. Hashimotov tiroiditis je najpogostejša avtoimunska bolezen, Addisonova bolezen je bistveno redkejša.
Kadar pri bolnikih s Hashimotovim tiroiditisom, kljub primernem nadomeščanju tiroksina in normalnih ravneh TSH in ščitničnih hormonov, bolniki še vedno navajajo hudo utrujenost in nemoč se odločimo za testiranje delovanja skorje nadledvičnice (ACTH test). Če se izkaže da gre za Addisonovo bolezen je potrebno dodajanje hidrokortizona.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close