Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Ščitnica in multipleks skleroza

Ščitnica in multipleks skleroza

Nekaj mesecev nazaj so mi postavili diagnozo premajhnega delovanja ščitnice, zdaj jemljem eutiroks 75 mikrogramov dnevno in je izvid stabilen. Nekaj dni nazaj sem opazila poslabšanje vida in rahlo omotico, menim, da je to posledica mojega večurnega dela za računalnikom.
Zanima me sledeče. Za težave s ščitnico sem izvedela tako, da mi je dal zdravnik pregledati kri, ker me je koža povsod neznosno srbela. Po terapiji s tabletami je srbenje prenehalo, zdaj se pa je spet pojavilo. Nekje sem prebrala, da je multipleks skleroza prav tako avtoimunska bolezen in zanima me, ali obstaja povezava med to boleznijo in hipotirozo (oz. so takšni bolniki lahko podvrženi tudi multipleks sklerozi?). Zanima me glede na to, da so se težave z očmi pojavile naenkrat, za neznosno srbenje še vedno nisem našla razloga, težave pa imam tudi z omotico? Nič od naštetega ne pripisujem ščitnici.
Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto je verjetno najpogostejša avtoimunska bolezen. Tudi multipla skleroza spada med avtoimunske bolezni. Te se pogosto pojavljajo skupaj, ni pa Hashimotov tiroiditis vzrok za multiplo sklerozo.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close