ŠČITNICA in HUJŠANJE
Zdravo,
svoj problem sem že izpostavila nekaj tem nazaj sedaj pa me zanima sledeče: ker se mi je v tem času nabralo zelo veliko odvečnih kg, ki jih predpisujejo težavam s ščitnico, me zanima katera metoda hujšanja je v tem primeru uspešna?
Lotila sem se namreč že vsega, od stradanja, raznih dijet, gibanja-učinka pa ni bilo, če pa že…je vse prišlo nazaj.
Kaj je tehnični vzrok rejenju, če to ni prekomeren vnos hrane…od česa se redi-je to zadrževanje vode?
Ali je uspešna 3MD dieta za to vrsto bolezni?
Prosim za vaše mnenje in izkušnje.
lp
Spoštovani!
Pridobivanje telesne teže se je lahko pojavi pri premajhnem delovanju ščitnice (hipotirozi) zaradi zmanjšane presnove. Večina ljudi, ki ima prekomerno telesno težo pa ima popolnoma normalno delovanje ščitnice. Navedli ste, da odvečne kilograme pripisujejo težavam s ščitnico. Predpostavljam, da so teste za opredelitev delovanja ščitnice pri vas opravili.
Za učinkovito hujšanje je najpomembnejši motiv. Zastaviti si je potrebno realen cilj npr. izguba 10 kg v letu dni. Najprimernejše so diete, ki vsebujejo mešano prehrano, dnevna potreba kalorij pa je zmanjšana za 20%. Priporoča se pet obrokov dnevno. Ogromno kalorij se zaužije v obliki pijač, zato je pri shujševalni dieti najprimernejša pijača voda, popiti jo je potrebno 2 do 3 litre dnevno. Zelo priporočljiva je tudi telesna aktivnost, ki poveča porabo kalorij, prepreči pa preveliko izgubo mišične mase. Najteže pa je po uspešni dieti obdržati ustrezno telesno težo.
Veliko uspeha!
Eno leto preden so pri meni potrdili diagnozo – hipotiroza, sem se zredila za več kot 10 kg (naj povem, da sem zelo težko prepričala osebnega zdravnika, da mi je dal pregledat kri). Od junija lanskega leta jemljem ščitnične hormone, pazim pri hrani, trikrat na teden sem po dve uri v fitnesu (zelo garam), vmes sem se 14 dni postila z naravnimi sokovi. In rezultat: ničen. Vsi odvečni kilogrami so še vedno na meni. Počasi obupujem in zgubljam motivacijo. Zdravnik pa me je potolažil, da se telo na umetne hormone ne navadi takoj in da ne morem pričakovati, da bo tako, kot pred boleznijo. Ali smo oziroma moramo biti torej vsi hipotirotiki debeli?
Čisto te razumem, saj sem se sama po vseh poizkusih lotila tudi stradanja in to popolnega (3 mesece), zgubila pa le 7kg, ki so logično-zelo hitro prišli nazaj. Zato tudi sama ne vem več česa naj se oprimem! Jem pa manj kot normalni ljudje, tako da tega ne morem ravno pripisati preveliki količini hrane.
Sedaj je majčkeno več kot eno leto od takrat, ko so mi predpisali Euthyrox 25mg. Na zadnjem pregledu krvi smo ugotovili, da so ščitnični hormoni v mejah normale. Celo leto sem res garala, kar se tiče telovadbe. Hodila sem po 3x na teden na zumbo, februarja lani sem si zadala 30 dnevni maraton intenzivnega intervalnega treninga, ki sem ga delala po bodyrock.tv, to je 5x na teden telovadba, 2 dni pavze, vmes pa še prehranske omejitve. V celem mesecu sem shujšala 2kg. Glede na to, da je folk zgubljal centimetre in kilograme kot za šalo, jaz pa samo 2kg in par cm, se mi zdi, kot da me je nekdo ogoljufal. Poleti sem rolala kot zmešana, vsak dan minimalno 20km, pa to ne samo po ravninah, ampak razgiban teren, lahko greste kdaj z mano, da vidim, če zmorete . Če nisem rolala, sem kolesarila (imam najbolj zjahanega gorca, kar se jih da najt, da je upor ja čim večji in da se na kolesu zgonim do amena). Mislite, da je kaj pomagalo pri teži?? NIČ! Mama je farmacevtka, ko me gleda kaj jaz pojem, mi pravi, da bi morala že zdavnaj shujšati. Ker ne pojem veliko. Sedaj hodim na plavanje 2-3x na teden. Uspeh? Ga ni. Povejte mi. A bi se slučajno morala zgarat do amena, telovadit do onemoglosti, živet od lufta, da bi zgubila vsaj 5 kg? NE DA SE MI!! To je enostavno preveč. Ne morem se navadit na te kilograme, ki jih imam. NE MOREM SE!!! Strah me je jesti. Vstajam ob 5.20, vzamem tableto, čakam pol ure, da pojem zajtrk, po navadi je to lonček jogurta, kakšno sadje, mogoče kdaj kok kruha in malo salame in čaj, ali ječmenovo belo kavo. Nič pretiranega. Pridem v službo ob 7:20. Ob 11h imamo malico, da takrat sem že tako lačna, da bi pojedla kar imam pred očmi, ampak ne. Se vzdržim. Pojem sadje, solato, mogoče samo zrezek, brez OH. Domov pridem ob 17h. Pojem kosilo/večerjo. In to je to, konec hranjenja za ta dan. Grem na telovadbo, spijem vodo in spat. Včasih mi že vsa ta vzdržljivost pri hrani prav gabi, predvsem takrat, ko gledam kaj vse drugi zmečejo vase, pa se jim nikjer nič ne pozna. Naj mi en razloži kaj delam narobe, ker mi RES NI JASNO!!! Jezna sem na cel svet, resnično razočarana nad sabo in nad svojim telesom, ker NE SODELUJE!!! Pa tudi nad zdravniki, ker se mi zdi, da enostavno ne naredite dovolj, da bi obrazložili takšne pojave. Berem o Leptinu in Gerlinu. Glede na to, da imam tudi policistične jajčnike, bi čisto z lahkoto sklepala, da moje težave niso samo posledica ščitnice. Lepo prosim. Povejte mi kam se naj obrnem na CELOSTNI PREGLED HORMONOV, ker tole s ščitnico in ščitničnimi hormoni se mi zdi kot pesek v oči. Imam pa kronično vnetje ščitnice.
Spoštovani!
Telesna teža je v veliki meri genetsko determinirana. Pomembne do tudi različne hormonske motnje. Tudi hipotiroza lahko pripomore k porastu telesne teže, ker se upočasnijo presnovni procesi in pri enakem vnosu hrane bolniki pridobivajo na telesni teži. “Celostni pregled hormonov” lahko opravite pri endokrunologu.
Lp
Zonja,
ko berem vaše mučenje glede hrane, se mi prav smilite – to je pravo mučenje! Telesu ne date dovolj hrane, zato je le-ta upočasnil presnovo in se pripravil na “težke čase”. Brez OH – pa saj se ne pripravljate na kakšno tekmovanje v bodybulldingu! Premalo OH privede tudi do slabšega psihičnega počutja. Skoz se nekaj zadržujete, da ne bi jedla…vam napišem, kako jaz jem in vzdržujem nizko težo (prav tako pa jemljem Euthyrox in sicer 75mg sedaj 4 mesece).
Ob 6.30 tablete :), potem ob 07.00 v službi vsako jutro ovsene kosmiče, par brusnic, cimet in zalijem z navadno vodo…čez vikend imamo palačinke s pirino in polnozrnato moko….v glavnem, za zajtrk si privošči OH
Ob 10.00: 10 oreščkov (omega 3 maščobe), čez vikend pa malo sadja (2 rezini jabolka ali 1 mandarina,…)
Kosilo: Ob 11.00 v službi, čez vikend pa ob 12.00: (solata, 1 pest beljakovin, pol pesti OH)
Potem ob 14.00 pol jabolka ali manjša banana ali mandarina
Ob 16.30: jogurt+5 oreškov
Večerja ob 19.00: solata + B (riba, puran, piščanec, goveji zrezek, konjski zrezek, omleta iz jajc in koščki puranje salame, bele hrenovke, skuta z žličko marmelade).
Sedaj, ko imam poškodovano koleno, telovadim kar doma – imam nekaj uteži (biceps,triceps), delam sklece, trebušnjake, stabilizacija trupa,…
Kot vidite zgoraj, jem večkrat na dan (pribl. na 3 ure), vendar v manjših količinah in gledam, da zjutraj pojem več OH, zvečer pa skoraj nič OH.