ŠČITNICA IN DOJENJE
pozdravljeni,
imam 3 mesece starega dojenčka, pred nekaj dnevi pa sem zaradi zelo slabega počutja kot so omotice, čudne slabosti, občutek, da bom izgubila zavest, motnje bitja srca, tresenje, slabotnost,… pa tudi predčasno sem dobila menstruacijo, ki naj bi jo v času dojenja ne imela,….obiskala zdravnika, ki je ugotovil preveliko delovanje ščitnice (sicer v začetni fazi) in me poslal naprej na preglede.
ali je to nastalo zaradi nosečnosti in sprememb hormonov v tem času?
ali se to lahko pozdravi?
ali lahko še dojim in ali bom ob morebitnih tabletah še lahko dojila?
ali obstaja kakšno alternativno zdravljenje, da bi se ognila tabletam, ker ne želim prenehati z dojenjem?
čemu naj se izogibam oziroma ali imate kakšen predlog, da se bom malo boljše počutila, ker je v takem stanju zelo težko kvalitetno skrbeti za dojenčka?
najlepša hvala za odgovore!
Spoštovani!
Pri vas gre za hipertirozo (prekomerno delovanje ščitnice), ki se je pojavila po porodu. Pomembno je ločiti bazedovko (avtoimunsko hipertirozo) od hipertirotične faze poporodnega tiroiditisa. V obeh prinerih gre za avtoimunsko dogajanje v ščitnici. Za bazedovko so značilna protitelesa TSI (protitelesa proti TSH receptorju v ščitničnih celicah), ki stimulirajo receptor in povzročijo prekomerno proizvodnjo in izločanje ščitničnih hormonov. Poporodni tiroiditis s hipertirozo pa je oblika Hashimotovega tiroiditisa. Hipertiroza je posledica vnetja v ščitnici. Zdravljenje obeh oblik se razlikuje. Bazedovko zdravimo s tirostatiki (ob dojenju Propiltiouracil), hipertiroze v sklopu poporodnega tiroiditisa navadno sploh ni potrebno zdraviti in spontano izzveni. V vsakem primeru je potrebno obiskati tirologa. Z dojenjem boste v obeh primerih lahko nadaljevali.
LP
Pozdravljeni!
Danes sem bila na pregledu ščitnice pri tirologu, saj sem pri pregledu krvi imela sledeče izvide:
TSH 0,007
T3 10,5
T4 36
Po UZ je ugotovil tudi, da je ščitnica povečana. Predpisal mi je tablete Propiltiouracil. Sedaj me pa zamina ali lahko pri odmerku:
1.teden 3×2 tbl /dan
ostale tedne do pregleda 3×1 tbl /dan
vpliva to tudi na doječega otroka? Bi bilo mogoče dobro vzeti tbl takoj po dojenju, da plazemska koncentracija malo pade do naslednjega obroka? Ali bi bilo bolje dojenje ukiniti (dojenček star 6 mesecev)
Kako pa vplivajo te tbl pri bolnikih s strjevanjem krvi? Pred nosečnostjo sem namreč imela globokovensko trombozo. So sploh priporočljiva?
Na koncu naj še dodam, da sem se za ščitnico že zdravila in sicer sem imela golšo (v 5 razredu OŠ – zdravila sem se 4 leta, nato pa je bilo zdravljenje neuspešno zaključeno).
Hvala za odgovore in lep dan še naprej.
Petra
Spoštovani!
Pri normalnih odmerkih tirostatikov, bodisi Propiltiouracila ali Athyrazola, lahko nadaljujete z dojenjem. Količina zdravila v mleku je tako majhna, da ne povzroča hipotiroze pri otroku. Testiranje TSH pri dojenčku ni potrebno.
Lp
spoštovani!
sem 3 mesece in pol po porodu!imela sem kontrolo ščitnice in moram jemati tablete propiltiouracil 2tableti 3krat na dan(5dni) potem 1 tableto 3krat na dan.imela sem težava že pred nosečnostjo ampak izvidi niso bili nikoli tako slabi! takrat sem prejemala athyrazol1tab.dnevno,euthyrox 25mg dnevno in propranol 3krat denevno po 20 mg! sedaj pa imam samo propiltiouracil! srčnega utripa pa imam vedno nad 115,pa nisem nič tablet dobila!zakaj? kako vplivajo tableti na dojenje in otročka?
IZVIDI
TSH-<0.005
T4-58.98
T3-20.
prosim zaobrazložitev izvida in mnenje kaj predlagate
hvala
Spoštovani!
Pri vas gre za izrazito hipertirozo (prekomerno delovanje ščitnice). Potrebno je zdravljenje s Propiltiouracilom. Z dojenjem lahko nadaljujete, priporočam pa jemanje tablet po dojenju. Propranolol lahko upočasni srčni utrip pri dojencu zato zdravila pri doječih materah ne priporočamo. Ko se bodo znižale ravni ščiničnih hormonov se bo upočasnil tudi srčni utrip. Vsekakor je pri vas potrebno tudi veliko počitka.
Lp
Lepo pozdravljeni!
Diagnosticirali so mi bazedovko in ker imam 3 mesecnega otroka ter dojim, so mi dali tablete Propiltiouracil. Ceprav vsi pravite, da s temi tabletami lahko dojis, so pod kontraindikacije podani tudi nosecnost in dojenje. Oziroma pise, da je bolje ne dojiti, ce pa dojis, pa moras opazovati otroka. Zanimajo me znaki na katere moram biti pri otroku pozorna. Malo sem se prestrasila, saj mi je danes po prvem odmerku izbruhal vso popito mleko in imel drisko. Je to le nakljucje, ali lahko tablete delujejo nanj na taksen nacin?
Hvala za vas odgovor
Spoštovani,
danes dne 19.03.2013 sem bila na prgledu za ščitnico. Punktirali so mi tkivo ter vbrizgali neko radioaktivno snov ki pokaže delovanje ščitnice, saj imam v ščitnici gomolj. Ta snov se v telesu razgradi v šestih urah. Povedala sem jim da imam doma dojenčka starega 7 mesecev ki se še doji in mi je zdravnica rekla da naj ne bom v kontaktu z otrokom dvanajst ur. Rekla mi je naj si izčrpam mleko saj naj bi snov ostala v mleku. pozabila pa sem vprašati koliko časa si moram črpati mleko da bo ponovno dojenje za dojenčka popolnoma varno.
Prosim za čimprejšnji odgovor saj je deklica navajena dojenja in bi čimprej ponovno rada dojila.
hvala za odgovor
Živa Kandus
Spoštovani!
Po scintigrafiji ščitnice s tehnecijem je priporočljivo, da prenehate z dojenjem za približno 6 ur. Tehnecij se sicer ne izloča v pomembnih količinah v mleko, je pa doječa mati vir sevanja za doječka. Sevalna obremenitev je sicer zelo majhna in ne ogroža zdravja novorojenca.
Lp