ščitnica in anoreksija
moja sestrična ima že nekaj let težave s ščitnico in hodi redno na preglede, vendar to ni problem, skrbi me namreč zavračanje hrane. Vedno ima izgovore, da je sita, da je že jedla, da ne potrebuje toliko hrane, da ji je slabo, da se slabo počuti ampak jaz vem, da ni tako, saj je še nisem videla jesti druga kot riževe ploščice in solato, s tem da je količina te hrane minimalna. z njo preživim veliko časa saj hodimo tudi skupaj na kosila ali večerje in ne poje skoraj nič. zanimivo pa je, da trdi, da ji je zdravnik rekel, da mora shujšat, drugače ji bo moral povečati dozo tablet, kar pa je težko verjeti, saj ima okrog 175 cm in ne presega 60kg. po svoje jo razumem, da se ne želi zrediti saj je bila včasih izredno močna. upam da mi boste znali povedati kaj naj storim oziroma če je res potrebno da se še vedno tako pazi glede kilogramov in če je možno da ji je zdravnik rekel da mora shujšat. zanima me če me lahko skrbi, da je podlegla anoreksiji.
Pozdravljena,
dvomim, da bi ji zdravnik pri njeni teži rekel, da mora shujšati. In tudi, če bi ji rekel, da naj pazi na prehrano, ne bi pričakoval od nje, da je le solato in riževe vaflje. Sicer ne vem kakšne težave lahko povzroči obolenje ščitnice.
Strinjam se s tabo, da je količina hrane, ki jo poje premajhna. Meja med dietami in motnjami hranjenja je izredno tanka. Oseba sama lahko sploh ne opazi razlike, kdaj je bila ta meja prestopljena. Glede na to koliko poje, bi tudi jaz sumila, da gre za težave z motnjami hranjenja.
Najbrž te zanima kaj lahko narediš v tem primeru kajne? Prvo česar se moraš zavedati je, da ni v tvoji moči kako se bo ona odločila. Je pa pomembno, da jo seznaniš s tem kar si opazila in ji ponudiš svojo podporo in pomoč.
Torej, če se želiš pogovoriti z njo glede tega kar si opazila, najprej poskrbi, da boš ti umirjena kolikor si lahko. Dobro bi bilo tudi, da si prebereš kaj več o motnjah hranjenja – boš lažje razumela, kaj se z osebami dogaja. Priporočam ti knjigo Ko hrana ni več hrana, lahko pa tudi sama pobrskaš po knjižnici, če te bo potem zanimalo še kaj več. Pa tudi na naši spletni strani Ženske svetovalnice, si lahko prebereš kako ravnati in česa ne delati kot bližnja oseba, pa tudi na spisku sporočil tega foruma imaš nekaj člankov o MH – o procesu okrevanja.
Drugače pa izberi primeren čas – to je, da bosta sami, da vaju nihče ne bo motil (telefoni, drugi ljudje). Povej ji, da si opazila kako malo poje in da jo imaš rada ter da naj si poišče pomoč. Pripravi se na to, da te bo prepričevala podobno kot do sedaj – okoli zdravnikov in da nima težav. Osebe, ki imajo MH same sebi težko priznajo, da to je težava. Dokler ona ne bo uvidela, da ima problem v zvezi s hrano (stradanje, hujšanje) ne bo zmogla narediti naslednjega koraka.
Vendar nikar ne obupaj. Povej ji, da ji lahko pomagaš poiskati kam se lahko obrne po pomoč. Lahko si že prej pridobiš naslove organizacij, ki se s tem ukvarjajo. Tudi moj mejl ji lahko posreduješ [email protected], če se bo odločila vsaj pisati in preveriti kakšne so možnosti.
Ne glede na to,kako te bo odpravila vedi, da ji lahko rečeš vsake toliko časa, da ima problem s tem in naj si poišče pomoč. To lahko uporabiš vsakič, kadar bo želela s tabo govoriti o tem, da mora shujšati, ali o tem, da je zadovoljna, da je tako suha.
Lahko prideš tudi k nam na kakšen pogovor, če se ti zdi, da boš to potrebovala. Enkrat mesečno imamo na našem društvu srečanja skupine za svojce, vsak prvi četrtek v mesecu, ob 16 h popoldne. Se pravi danes popoldne. Lahko se udeležiš tudi tega srečanja, če želiš. Lahko tudi pišeš na mejl, ki sem ti ga posredovala.
Lep pozdarv,
Tatjana