Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Ščitnica

Ščitnica

Spoštovani!
Potrebovala bi pomoč.
Leta 2008 so mi med nosečnostjo ugotovili povečano delovanje ščitnice – Basedowa bolezen.
Med nosečnostjo sem imela tablete za zniževanje ščitničnih hormonov. 4 mesece po porodu se je pojavil recidiv bolezni, zato pa mi je tirologinja na Polikliniki svetovala jod. Čez 2 meseca sem prejela jod (koliko točno ne vem), takoj po naslednjem pregledu ščitnice pa so mi uvedli terapijo z Eutirox – om.
Leta 2011 sem ponovno rodila in doza Eutirox – a je bila od takrat naprej vedno 75.
Zanima me, kakšno “bolezen” ščitnice imam (ali avtoimuno, ….) glede na to, da sem prej imela Basedowo, po jodu pa mi ščitnica deluje premalo.
Od 2009 dalje, imam navodila, da dozo Eutirox – a kontrolira osebna zdravnica, ki pa mi na vsa vprašanja odgovarja zelo skopo ( na zgornje vprašanje mi je odgovorila, da mi ščitnica deluje premalo in da to je to, da za to ni imena).

Prav tako me zanima ali lahko s pomočjo prehrane ali prehranskih dodatkov karkoli spremenim glede ščitnice. Vrednosti TSH so vedno v referenčnih mejah (zadnja je 3,13 mU/L (orientacijska vrednost 0,27-4,2)). Zadnje 2 leti se trudim s hujšanjem, vendar nikoli nič ne izgubim. V 2 letih sem se zredila za 6kg, kljub nespremenjeni prehrani. Vmes sem bila na operaciji žolčnika (imela sem žolčni kamen) in kljub dieti, ki sem jo imela po operaciji 2 meseca nisem izgubila nič kilogramov.

Nekje sem prebrala, da gluten škoduje delovanju ščitnice in me zanima ali je to res, da bi se morala povsem izogibati glutenu, soji,…?

Že v naprej hvala za odgovor.

Spoštovani!

Bazedovka je avtoimunska bolezen ščitnice pri kateri se tvorijo specifična protitelesa proti TSH receptorju. Posledica je stalna stimulacija ščitničnih celic in hipertirozo (prekomerno delovanje ščitnice). Bolezen pogosto zdravimo z radiojodom. Po zdravljenju se, tako kot pri vas, pogosto pojavi hipotiroza (prenajhno delovanje ščitnice). Glede na vrednosti TSH je ri vas odmerek Euthyroxa ustrezen. Gluten ne vpliva na delovanje ščitnice.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close