Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje ščitnica

ščitnica

Stara sem 36 let. Nekaj mesecev opažam, da sem zelo živčna in razdražljiva. Vsaka malenkost me spravi iz tira. Poleg tega sem utrujena in brez energije. Že ko se zbudim sem nemirna. Roke se mi občasno tresejo. Občutek imam, da so udi težki. Močno se potim kljub mrazu. Srčni utrip je pospešen (občasno imam aritmijo že nekaj let). Vsega me je strah. Apetit imam povečan in sem pridobila nekaj kg. Lasje mi izpadajo in so precej izsušeni. Menstruacije imam redne vendar šibkejše. Pogosto imam glavobole (predvsem leva polovica glave). Zgodilo se je, da me je zvečer zajel vročinski val, ki je trajal nekaj sekund. Hoja po stopnicah oz. navkreber me utrudi in sem vsa zadihana kljub vsakodnevni športni aktivnosti. Občasno mi zmanjkuje sape in moram pokašljevat.
Najprej sem posumila, da je to znak bližajoče mene. Vendar glede na to, da imam “šele 36” let ali je morda to povezano z ščitnico? Hvala

Spoštovani!

Glede na navedeno gre za anksioznost. Vsekakor pa je koristno določiti TSH za izključitev morebitne motnje v delovanju ščitnice.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani!

Prosim za odgovor. Noseča sem 23 tednov (od menstruacije) imam kronično vnetje ščitnice v evtirotični fazi, majhne noduse in dokazana protitelesa. Nimam prepisanih zdravil. Teža 64,8 kg.
Nekaj dni imam občasno težave s hitrim bitjem srca, občutljivostjo pri srcu, v glavo mi postane vroče, ob tem se slabo počutim, pritisk se nekoliko zniža. Ali pa imam samo hiter utrip in občutljivost pri srcu v mirovanju. TSH in T3 sta normalna. T4 je 8. 63 normalno (9.13-23.80).
Ali je lahko T4 ali nodusi vzrok za težave s srcem?
Pritisk imam normalen, nisem slabokrvna, EKG je malo po prenehanju težav normalen.

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Nekoliko nižja vrednost pT4 je fiziološka v drugi polovici nosečnosti.Glede na to, da je TSH normalen je verjetno vzrok za težave s srcem iskati drugje.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close