Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina ščitnica

ščitnica

Pozdravljeni!

Tudi sama imam vprašanje v zvezi z delovanjem ščitnice, in sicer: stara sem 35 let in nimam otrok. Leta 99 sem pričela jemati kontracepcijske tablete in opazila, da se mi je ves čas jemanja neprenehoma večala telesna teža, čeprav sem bila zelo pozorna na prehrano. Po osmih mesecih jemanja tablet sem se zredila za skoraj 10 kg, zato sem z jemanjem prenehala. Od takrat je minilo že več kot pol leta in kljub dieti ter gibanju ne shujšam, ampak se kvečjemu redim. Fizoterapevtka mi je svetovala naj se posvetujem z zdravnikom, ker meni, da imam povečano ščitnico in da je mogoče vzrok mojim težavam s težo prav podrto hormonsko ravnotežje.
Prosim za vaše mnenje, ker ne bi želela k svoje zdravnice nadlegovati z nekakšno “diagnozo”, ki morda niti ne drži.

Hvala!

Mojca

Spoštovani!

Hormonske tablete res nekoliko zadržujejo tekočino v telesu in lahko s tem prispevajo k dvigu telesne teža, a vsekakor ne tako drastično, kot pri vas. Pogost razlog za dvig telesne teže naj bi bil po mnenju nekaterih pri jemanju kontracepcijskih tablet učinek na občutek sproščenosti in s tem manjše napetosti in zaskrbljenosti zaradi ev. nosečnosti, zato naj bi ženske bolj uživale tudi v uživanju hrane. Seveda tega ni nihče znanstveno dokazal.

Pri zmanjšanjem delovanju ščitnice lahko naraste tudi telesna teža, predvsem zaradi zadrževanja tekočine v telesu. Preveri se s testom v krvi, ki ga lahko naroči tudi vaš zdravnik in menim, da to ne bi smel biti poseben problem.

Verjetno pa vzrok večji telesni teži ne leži niti v jemanju kontracepcije niti v napačnem delovanju ščitnice, temveč v neustrezni prehrani in premalo telesne dejavnosti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close