Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina ščitnica

ščitnica

Pozdravljeni,
Leto in pol morem piti tablete Jodid zaradi ščitnice in sicer eno na dan (100ml).
Zanima me ali lahko zanosim,če pijem te tablete? Ali bodo tablete vplivale na otroka,..
Poleg tega me zanimajo stranski učinki tablet . Pravijo, da je nevarnost ”hipotiroze”. Zanima me ali je to res in kakšne so možnosti, da se stanje namesto poboljša še poslabša.
Vnaprej se vam zahvaljujem za vse odgovor in pomoč !

Spoštovani!

V času nosečnosti odsvetujejo jemanje joda, ker bi lahko vplival na pretirano rast otrokove ščitnice, ki bi po rojstvu lahko ovirala dihanje.

Domnevam, da jod jemljete zaradi evtirotične golše, zato je jod v tem primeru nadomestno zdravljenje in praktično zaradi tega ne bi mogli nastati nobeni stranski učinki.

Glede načrtovane nosečnosti, se posvetujte s tirologom in ginekologom. Jemanje zdravil in joda v nosečnosti je pomembno načrtovati zlasti v drugem in tretjem trimestru nosečnosti. Sami bost težko vzdrževali ustrezno stanje ščitnice in obenem zagotovili normalen razvoj otroka. Nosečnost pa je možna in ob ustreznem vodenju praviloma poteka brez zapletov.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Sama sem imela težave s ščitnico in imela sem enoletno terapijo z Vobenolom.Po zadnjem pregledu so trekli da je zaenkrat vse ok. Kako leto kasneje sem zanosila ( sedaj sem noseča 23 tednov) pa me zanima, če lahko kaj vpliva na nosrečnost in razvoj otrok , ker nisem šla na pregled za ščitnico in ne jem tablet, niti ne Vobenola. Ko sem še jemala Vobenol, so mi rekli, da ga moram jemat tudi če bom zanosila. Sedaj po koncu terapije se mi to ni zdelo smiselno ( čeprav so zdravniki rekli, da je za enkrat vse ok, sama nisem bila tega mnenja ker sem še vedno imela neredne menstruacije, …). kakorkoli, nekateri praavijo, da mora ženska v nosečnosti še posebej nadaljebvati s terapijo. Od tega je pri meni minilo že precej časa, zanima me ,če bi res morala ( od zadnjič-kako leto in pol nazaj nisem bila na kontroli, ker me niso niti naročili). Zanima me torej, kakšne so lahko motnje nosečnosti in pri otroku, če ne jem tablet ( ba bi jih morda? morala).?

Spoštovani!

Če je raven ščitničnih hormonov normalna, potem jemanje Vobenola ni potrebno (če ga niste jemali zaradi golše, ki ni povzročala niti hipo- niti hipertiroze).

Jemanje Vobenola naj ne bi imelo nobenega vpliva na plod. Predlagam vam, da obiščete svojega zdravnika in preverite raven ščitničnih hormonov v vaši krvi in se na podlagi tega odločite o jemanju zdravil.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close