scitnica
lepo pozdravljeni. imam eno vpr. ki me ze precej muci.
na leto in pol do dve leti imam vsakic kont.pri tirologu, ponavadi mi naredi UZ 2 x do sedaj ( v 7h letih) mi je naredul tudi punkcijo vozliča v levem predelu ščitnice, od punkcije je pribl. 4 leta in takrat je bil izvid da gre za benigno tvorbo. Sedaj sem imela zopet kontrolo in bila je opr. punkcija vendar ni uspela ker sem slino prehitro pojedla.kontr. imam aprila. Mene precej skrbi, da se ni v tem času že kaj spremenilo v maligno…namreč del oz. polovica vozliša je malce slabše prekrvavljen zato se je tirolog tudi odločil za punkcijo. vozlič je velik 4, 5 mm, to se mi zdi precej veliko, čeprav je zrastel minim., od 2 let nazaj. V bistvu nimam večjih težav, da bi me motil, samo me pa zanima, kaj menite bi bilo ta vozlič pametno odstraniti, naj čakam kaj bo? kolčikšna je verj. da če vozlič raste da nastane maligna tvorba? Tudi če bo izvid punkcije naslednjič negativen, je vseeno pametno odstarniti vozlič? hvala za odgovre!
Spoštovani!
4,5 milimetra!!!! velik vozlič je sila majhen. Verjetnost, da se spremeni v maligen (zločest) tumor je zelo majhna. Ponovana punkcija najverjetneje ni potrebna, priporočam pa občasne kontrole z ultrazvokom.
Lp
moram se povedati, da je bil velik preddvema letoma 2 cm, imam namrec dva, ampak sem se zmotila in mislisla da je pisalo 4, cm in 5 mm, ampak bo verjetno to velikost se enega reznja poleg, ki je 3-4 mm velik. se pravi vas sprasujem za vozlic velik 2 cm, izpred dveh let je bistveno enaki. se opravicujem za malo zmedo. ampak vedno sem prestrasena ko mi dela UZ scitnice, ker je vse toliko negativo nastroijen tirolog.
skratka 2 cm velik vozlic, ni problem?
Meni so junija 06 pri 22 letih odkrili gomolj velik 1,8 cm in mi ga nato odstranili oktobra 06 zaradi suma na raka ščitnice in to se je z operacijo tudi potrdilo. Nočem vas prestrašiti, kajti vsak primer zase je lahko zelo specifičen. Bilo bi zelo dobro, da bi se resno pogovorili z vašim tirologom.
Kaj punkcija ni nič pokazala?
lp!prva punkcija ki je bila narejena pre parimi leti je bila negativna, sedaj pa pise samo da je notri nekaj tisrtih celic (ne vem kako se jim ze rece ki so normalne, vendar je za citologijo premalo celic, torej punkcija neuspesna. v mesecu aprilu imam ponovno kontrolo. Vam so pri prvi punkciji ugotovili spremenjene celice? kaj je pisalo v izvidu? Kaksne pa spo bile tezAve? prosim za kakrsenkoli nasvet. Ste imeli tudi biopsijo? hvala za odg.
Moja prva punkcija je že bila sumljiva (začasna diagnoza po punkciji, ultrazvoku in slikanju: folikularna neoplazma).
Več o tem sem na forumu že pisala, glejte pod vzdevkom GozdnaVila:
-Odstranitev ščitnice-DA ali ne? (zadnji odg. 6.12.06)
-Pomen izrazov (zadnji odg. 10.12.06)
Na vašem mestu bi na naslednjem pregledu prosila zdravnika za ponovno punkcijo.
Za operacijo so se odločili na podlagi punkcije, ultrazvoka in slikanja (junij-julij 06). Predvidevali so, da bo ta vozlič ali gomolj rastel, to pa se do operacije (oktober 06) ni zgodilo.
Še to folikularna neoplazma pomeni, da ne znajo dokončno povedati ali gre za rakave celice ali ne, je pa sumljivo), dokončno lahko to potrdijo ali ovržejo le z operacijo.
Če imate še kakšno vprašanje pa kar na dan z njim.
Vse dobro vam želim!!!
hvala za odgovgore. Punkcija nazadnje ko sem jo imela je bila 4.1.07. Na zalost sem pozrla slino tako da ni bilo dovolj materiala za citologijo. kontr. imam v mesecu aprilu. vsekakor bom prosila za ponovno punkcijo…me pa zanima h kateremu tirologu hodite..? jaz hodim v ce. Sla bi se u lj po morebitno drugo mnenje. Zelela sem k dr. pirnatu pa ko sem klicala mi je m.s. rekla da se baje lahko dogovori za pregled le os. zdravnik!? Magari grem samoplacnisko. H kateremu tirologu mi svetujete da naj grem. Zraven pa so mi sedaj se ugot, vnetje žlez slinavk.Se nic ne vem o tem kaj me caka…bomo vidli vse gre nekam u nepravo smer, ampak bo ze nekako ane:) kako pa je bilo glede operacije? počutje po? Mene je priznam zelo strah operacije, ker mi je tirolog nastel same slabe stvari kako je po operaciji in poškodbe ki se lahko zgodijo med samo op(pošk.glasilk, živcev..itd), upam da res ni vse tako črnogledo in da to ni tako pogosto. za vsakrsen nasvet bom zelo vesela. se slisimo pa pa
Svetujem vam, da se najprej malo pomirite, ker ni vse rak, je pa treba to izključit. sama imam tudi dva gomolja, eden mi je v parih mesecih zelo zrastel, a je na srečo krvavel in ni sumljiv, citološka analiza pa je pokazala, da gre za nekaj cističnih sprememb v gomolju. Po vsej verjetnosti, pa vam bodo aprila še enkrat naredili punkcijo, če sedaj ni bila uspešna in potem boste vidli. Tačas pa ali pojdite nekam samoplačniško ali pa dajte skrbi iz glave in uživajte v zimskih dneh 😉
Tako da če dosedaj ni bilo nič sumljivega, ne delat panike…..
lp