ščitnica
Pozdravljeni.
Sem v 23. tednu nosečnosti,v mladosti sem se zdravila zaradi golše- “pomanjkanja joda”-zdaj naj bi bil diagnoza drugačna?!
In par dni nazaj sem dala kri, da imam premalo hormon, skratka ščitnica preslabo dela..in dobila terapijo pol tabletke Eutirox..nekaj takega, na dan…14 dni, potem pa 1 tbl, kontrola čez 6 tednov.
Tirolog mi je rekel, da so poskušali najti vzrok temu da imam premalo hormona, pa ga niso našli in na bi to bilo podedovano-kronično vnetje?!
Do zdaj je nosečnost potekala brez težav, je pa rekel tirolog, da bi to da se ne zdravim znalo biti nevarno predvsem zame, pa tudi za otroka…
In zdaj me zanima, če jaz jemljem ta nadomestni hormon..pa recimo da ne vedo kaj je vzrok, a lahko meni te tabletke škodijo? Ali je lahko potem preveč hormona?
Res je pa ena stvar, da sem se zadnje dni malo več potila, ko se nikoli ne, tu in tam močnejše bitje srca, huda utrujenost…
Ali lahko škoduje jemanje tega hormona, recimo glede na to da ne vedno vzroka preslabemu delovanju ščitnice?
Spoštovani!
Daleč najpogostejši vzrok za premajhno delovanje ščitnice je kronični limfocitni tiroiditis(Hashimoto). Če gre za premajhno delovanje ščitnice vam jemanje Euthyroxa nikakor ne more škoditi, v nosečnosti je celo nujno potrebno, tako za vas, kakot za normalen razvoj otroka. Kontrole so vsekakor potrebne, da se opredeli optimalen odmerek hormona.
Lep pozdrav!
Hvala za hiter odgovor, zanima me še, zakaj pride do tega, če sem prej imela zgolj povečano ščitnico zaradi pomanjkanja joda…Tudi avgusta je bil TSH 3, pa še nekaj, zdaj pa dva meseca 5, 22…je prišlo do tega zaradi nosečnosti?
Oziroma zaradi česa pride do kroničnega vnetja?
Ali lahko po nosečnosti pričakujem poslabšanje, ali je to ozdravljivo?
Lep pozdrav!
živjo! glede ščitnice nej ti nebo groza jaz sm v 25mesecu nosešnosti in imam iste probleme. No vsaj v najstniških letih so ugotovili marsi kaj.
Glede tablet jih moraš jemeti ker to delaš škodo sebi in otroku če ne jemlješ, potenje je pa dokaj normalna zadeva saj se hormonsko ravnovesje spreminja. V trenutni situaciji kateri si NE premišljuj v tem kaj bo in kaj nebo ker to samo sebi in otroku delaš krivico. Sprosti se, sej bo hmalu konec in tačas misli nase in na otroka
Spoštovani!
Kronični limfocitni tiroiditis nastane zaradi motenega delovanja imunskega sistema. Vzrok za nastanek bolezni je v veliki meri genetska predispozicija, dodatno pa okužba, stres, hormonske spremembe (nosečnost, porod, mena…). Pri vas je nosečnost verjetno le sprožilni dejavnik. Po porodu bo potrebno spremljanje in dodatno prilagoditev odmerka zdravila.
Lep pozdrav!