Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Ščitnica..

Ščitnica..

Pozdravljeni

Stara sem 23 let in mislim da imam težave z ščitnico, ker sem se v treh letih postopoma zredila iz 52kg na 72kg, ceprav se redno ukvarjam s športom, hodim v savno, ne jem prveč…tudi kontracepcijskih tablet ne jem že zelo dolgo, neredna menstruacija… potim se nenormalno (pri 2 urah aerobike se moram kar 2x preobleči…), že pri najmanjšem naporu se zdiham, problemi s kožo (mozolji) itd.

Krvni izvidi so: TSH- 3,06 T3- 5 T4- 10,53

Naslednji teden dobim napotnico za tirologa in me zanima kakšna zdravila bom dobila in če bom potem sploh lahko shujšala, ker me debelost že psihično uničuje.

Hvala za odgovor

Spoštovani!

Glede na navedene izvide (TSH 3,06 mE/l je za večino laboratorijev normalna vrednost) pri vas ne gre za moteno delovanje ščitnice, tako, da je vzrok za pridobivanje teže najverjetneje iskati drugje.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!

Kje bi pa potem lahko iskala vzroke, saj vsi ostali simptomi kažejo na hipotirozo. Tudi če je TSH normalen je pa T4 pod normalno vrednostjo… itak se pa te ščitnični hormoni nenehno spreminjajo in tako enkrat laboratorijski izvidi kažejo na premajhno delovanje, drugič preveliko, tretjič pa spet normalno… Se pravi da moraš imeti srečo da ti izvid sploh “prav” pokaže da lahko potem dobiš ta pravo terapijo.

Spoštovani!

Vsekakor je pri vrednotenju laboratorijskih izvidov ščitničnih hormonov potrebno upoštevatni dnevno nihanje ravni ščitničnih hormonov, predvsem TSH (fiziološko stanje), vendar menim, da je pridobivanje telesne teže pri normalnih ali mejno normalnih vrednostih TSH,T4 in T3 pripisati drugim vzrokom, predvsem prekomernemu vnosu kalorij.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close