Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Ščitnica

Ščitnica

Pozdravljeni asist.dr.Edvard Pirnat !

Marca letos je splošna zdravnica prvič otipala malo povečano ščitnico. Zdaj septembra je levi reženj ščitnice že očitno močno povečan. Na vratu se že od daleč vidi lepa izboklina, dolžine približno 5 cm. Zadnje čase se počutim utrujeno, nerazpoloženo, velikokrat mi drhtijo roke, počutim se šibko, menstruacija mi zamuja ( Clear blue je negativen), kljub dobremu vidu se mi dogaja, da se mi slika pred očmi “trese”, zadnja dva tedna med večkrat na dan bolita oba ušesa ( pojavi se bolečina v obeh ušesih in nato popusti, pa se spet ponovi čez kakšno uro ali dve). Stara sem 32 let.

Rada bi dodala še to, da imam zelo stresno delovno mesto s povprečno 30 nadur na mesec. Tudi privat življenje mi ni najbolj postlano z rožicami. Veliko se presekiram.

Splošna zdravnica mi je naročila pregled krvi na ščitnične hormone. Konec drugega tedna dobim rezultate analize.

V sorodstvu je rak. Zelo me je strah tega. Jaz močno upam, da gre “samo” za hipertireoidozo ( ali mogoče za hipotireoidozo) in ne za rak.

Lepo prosim, povejte mi kakšen je nadaljnji postopek preiskav. kako pridem do vas na preiskavo? Kako bo z zdravljenjem – v smislu ali poteka terapija doma ( sem na bolniški ) ali hodim v službo ? Hotela sem že namreč, da me prestavijo na drugo lažje in manj odgovorno delovno mesto, pa me nočejo ! Kakšen smisel bo jemati tablete in se istočasno še naprej sekirati?

Havležna vam bom, če mi odgovorite. HVALA že vnaprej.

Lep konec tedna, Maja

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za povečano ščitnico, predvsem levi reženj. Ostale težave so lahko posledica motenega delovanja ščitnice, lahko pa so tudi posledica hudih obremenitev in stresa v službi.
Povečano ščitnico je vsekakor potrebno opredeliti. Ščitnica je lahko povečana v celoti (difuzna golša), ali pa gre za vozliče ali gomolje v žlezi. Takrat se navadno bolj poveča le del ščitnice. Povečana ščitnica je dokaj pogost poja, medtem ko je rak ščitnice redka bolezen. Ne glede na rezultat laboratorija priporočam pregled pri tirologu.
V tirološki ambulanti Klinike za nuklearno medicino KC v Ljubljani na Polikliniki, čakalne dobe, za prve preglede (bolniki, ki so prvikrat napoteni k tirologu), NI. Za pregled potrebujete ustrezno napotnico izbranega zdravnika.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close