ščitnica
Lep pozdrav!
Stara sem 23 let. Pred približno petimi leti sem bila na pregledu za ščitnico in moje stanje je bilo sledeče TSH – 2,390 mE/l (0,35-5,50) , TG- 1250 ng/l (do 70). V izvidu je torej pisalo da imam močno zvišan TG. Kakšno leto po tem sem odšla na operacijo, v histoloških izvidih pa je bilo kasneje zapisano, da je bil karcinom: dobro diferencirani karcinom 5×4,5 cm; še najbolj podoben je makrofolikularni varianti folikularne zvrsti papilarnega karcinoma. No, po še eni operaciji in radioterapiji se zdaj zdravim na onkološkem inštitutu. Zanima me, kaj sploh pomenijo te vrednosti TSH in TG ter še nekatere druge? Trenutni izvidi kažejo: TSH 0,022 ; pT3 5,05; pT4 20,69 ; Tg 0,2 ; Anti Tg 5 – v optimalnih mejah. Zanima me tudi kakšen je bil ta karcinom.. kako invaziven je takšen tip karcinoma in ostalo? Zanima me tudi, zakaj zdaj še vedno ostaja bojazen da se razvije karcinom in kje se lahko razvije? Kolikor mi je znano, mora ravno zato biti ena od teh vrednosti primerno zavrta, da se ne razvije? Ti trenutni izvidi, ki sem jih zgoraj naštela so prvič v optimalnih mejah. Glede na to, da ves čas mojega zdravljenja po operaciji niso bili v optimalnih, me zanima če je šlo v tem primeru za stanje hipotiroze in če, kakšni so simptomi pri tej vrsti? Moram pa priznati, da se mi je po operaciji počutje bistveno izboljšalo.. vsaj kar se utrujenosti tiče.
Opravičujem se, ker sem bila tako dolga. Zdravnica mi je že tudi razložila te vrednosti, a mi je šlo čez eno uho not in čez drugo ven. Nasploh pa moram izrečt vse pohvale, tako osebju na kliničnem kot na onkološkem inštitutu, ker ste resnično profesionalni in zelo prijazni ljudje…vse pohvale.
Že vnaprej najlepša hvala za odgovor!
Spoštovani!
Prognoza papilarnega karcinoma ščitnice je navadno zelo dobra. Pri vas so odstranili ščitnico prejeli pa ste tudi radiojod, s čemer želimo odstraniti praktično ceotno ščitnično tkivo in tako preprečiti morebitno ponovitev bolezni. Potrebno je vzdrževati vrednosti TSH blago pod spodnjim območjem normale s čemer dodatno preprečimo ponovitev bolezni. Vaši laboratorijski izvidi so primerni, imate redne kontrole na OI in menim, da je pretirana skrb odveč.
Lep pozdrav!