ščitnica
Pozdravljeni,
če mi bo znal kdo svetovati bom zelo vesela.
Že en mesec jemljem Euthyrox 50g, na začetku se je očitno pojavila reakcija na zdravila-močno razbijanje srca in utrip do 170/min. Poleg tega se je pojavljala slabost takoj, ko sem kaj pojedla čez dan, sililo me je na bruhanje.
Ko je prišel čas, da naj bi dobila menstruacijo, je ta zamujala cca 1 teden. To sem povezala s slabostjo in sem takoj posumila na nosečnost. Odločila sem se da bom za nekaj časa prenehala z jemanjem tablet in čez dva dni se mi je pojavila M.
Sedaj pa me zanima, ali ima katera podobne izkušnje ter ali menite da so na to uplivala zdravila? Do sedaj sem imela vedno reden ciklus, in zelo točen-na dan, tako da me to blazno moti, toliko da sem pripravljena popolnoma opustiti jemanje. Ali naj zaprosim zdravnico naj mi predpiše katere druge? V čem je razlika?
Zelo bom vesela vašega odgovora.
Ne delujejo kot kontracepcija, saj gre za popolnoma drugacne hormone!
Srce ti je verjetno razbijalo, ker si imela hipertiroticne znake, to je trenutno prevec hormona v krvi, taksna nihanja so pogosta in se pojavijo na zacetku jemanja zdravil (scitnica, ce ti se deluje, se mora navaditi na manjse proizvajanje hormona, lahko pa da ti je sama od sebe delovala prevec, kar se tudi pojavlja), zamujanje menstruacije se je verjetno pojavilo zaradi teh motenj, ker metabolizem v telesu ne deluje pravilno, ce imas pomanjkanje scitnicnega hormona, glede slabosti, menda zdravila ne bi smela draziti zelodca, vendar sem jaz tudi to cutila nekaj dni, kot gastritis, lahko da te moti kaksna komponenta zdravila, se sami hormoni. Jaz osebno sem zelo pocasi zvisevala dozo, zacela sem s 1/4 75mcg tablete in prisla na 50mcg po ene treh mesecih, vmes sem se sla testirat, da ne bi slucajno jemala prevec, kaksni ljudje smo bolj obcutljivi in hitreje zaznamo spremembe, ko sem dozo povecala za 25mcg sem imela hipertirozne simptome, kot jih opisujes.
Aja, po moje ni dobro, da si kar prenehala z jemanjem, tako lahko povzrocis se vecja nihanja v delovanju. Spremembe se poznajo na daljse obdobje, nekaj tednov in razpolovna doba zdravila je nekaj dni. Jaz sem bila v dilemi, ali naj vzamem zdravila, kadar cutim, da imam hormona prevec (razbijanje srca, bolecine v prsnem kosu, nervoznost etc…), vendar je menda najbolje, da se drzis majhne a konstantne doze, dokler se stanje se stabilizira, nato pa kontroliras po nekaj tednih in po potrebi z majhnimi koraki povecujes.
No ja, to so moje skromne izkusnje.
lp Pika
Hm en cas mi je to Vobenol delal, sam sem pogruntala, da sem pac bla pozabljiva in vzela po dve tableti na dan (pac sme pozabla da sme prvo ze vzela)…torej predoziranje. Simptomi so bli…razbivanje srca, nervoza in slabo spanje. na menstruaciji se nikoli nc ne pozna, imam redno ze odkar sem jo dobila.
Moja mama je imela iste probleme, sla na pregled in ni ji treba vc jemat. Ker je mela predoziranje.
Mogoce moras samo polovico tabletke. jst imam tud euthyrox zdej, jemljem cele, sam sem bla bolj zadovoljna z Eltroxinom.
LP