Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? ščitnica

ščitnica

Stara sem 35 let. Bila sem na pregledu /lani septembra/ za ščitnico.
Ugotovili so mi, da imam cisto v desnem ščitničnem režnju 2o x 2o x 40 mm.
V reži je paratrahealno cista premera manj kot 5 mm. Levi ščitnični režen
meri 15 x 10 x 35 mm. Istmus je ozek. Nodusov ni. Ščitnica je enakomerno
grobozrnate strukture. TSH 0,26 Tg.: 23;
Diagnoza: Cystis gl. Thyeoideae E 04.1.
Po mnenju zdravnika ostanem brez terapije za ščitnico.
Moje počutje je zelo slabo, razbija mi srce, hitro se spotim, slabost, tresenje
rok, nemoč za stabilnost. Jemljem Lexaurin 1,5, da bi bila mirna, a po teh
tabletah mi je še slabše. Dostikrat dnevno me pika pri srcu. Imam težave z občutkom comoka v grlu, težave z zaletavanjem hrane, motnje spanja. ALi gre v mojem primeru za tumor v ščitnici.
Bila sem samo na ultrazvoku za ščitnico, scitografije nismo opravili.
Prosim, dr. Janko Kersnika za odgovor. Najlepšča hvala.

Spostovana Marta!

Mislim, da pri vas ne gre za tumor scitnice, kar je pokazal dovolj natancen ultrazvok. Za scintigrafijo se odlocamo le izjemoma, ker preiskava ni neskodljiva. Tezko presodim, zakaj se je zdravnik odlocil, da ne boste jemali zdravil, ce imate opisane tezave. Prosim pa vas, da se za nasvet dr. Kersnika obrnete na njegov forum Druzinski zdravnik. Lep pozdrav!

Irena Jakopanec, stud. med.

Pozdravljeni Irena !
Tudi sama imam težave s ščitnico in sicer diagnoza nevr.golša. Že 4 mesece jemljem tablete Jodid. Pred 6 mesecev sem imela ultrazvok ščitnice, ugotovili so ,da je trše konsistence in precej velika. Po jemanju teh tablet pa se počutim še slabše kot prej in sicer : lasje mi še bolj izpadajo, zelo slabo spim, ne glede koliko pojem se ne redim, ampak obratno hujšam,… Kar me pa najbolj skrbi je da čutim, da je ščitnica še bolj velika, tako, da že težko požiram. Danes sem klicala, za se naročiti na kontrolo ( 6 mesecev po začetku terapije z jodid tabletami) , naročili pa so me komaj 1.oktober 2001. Ali mislite, da mi morala iti že prej ? Glede na opisane težave mislite, da je lahko tudi kaj hujšega ?
Hvala vam za odgovor !
Lep pozdrav, Jasmina

Draga Jasmina,
kolikor razumem (zal niste opisali svojih prvotnih tezav), gre pri vas za neravnovesje hormonov, ki vzpodbujajo delovanje scitnice. Ne vem, ali vas je po 4 mesecih oz. v tem casu jemanja Jodida ze kdo pregledal, vsekakor pa bi vas moral, saj je potrebno natancno dolociti ustrezno dozo zdravila pri vsakem bolniku. Vasa doza ocitno ni ustrezna. Pospesenega utripanja srca sicer ne navajate, vendar se mi zdi, da je tako povecana scitnica, da vas moti pri poziranju, povsem zadosten razlog za cimprejsnji vnovicni pregled. Nikar ne cakajte do oktobra. Ne vem sicer, kdo natancno vam je tablete Jodid predpisal, vendar se lahko za uravnavanje doze oglasite tudi pri svojem osebnem zdravniku. Za nadaljna vprasanja vam zal ne morem biti na voljo, ker odpotujem – upam, da je tacas tukaj dr. Kersnik, na katerega se obrnite, ce zelite se kaj vprasati.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Že tretje leto je kar sem imela postavljeno diagozo papilarni karcinom ščitnice in sem bila tudi operirana. Po operaciji sem bila na jodiranju, jemljem Eltroxin, moj problem pa je da sem se po jodiranju precej zredila in da sem precej depresivna. Tisti , ki imate podobne izkušnje bi prosila za kakšen alternativen nasvet. THS semi ni še umiril in hodim na preglede še na vsakih 6 mesecev. Hvaležna Vam bom za Vašo pošto.

Lep pozdrav SREČNO

ZVONA

New Report

Close