Najdi forum

Spoštovani,
moji 67 letni mami je bil marca 2020 odkrit tumor v spodnjem desnem pljučnem režnju in je bila aprila 2020 operirana . Septembra pa so začele težave s hrbtenico križom , bolečine so neznosne in se širijo v noge.
Opravila je slikanje hrbtenice, MR Lumbosakralne hrbtenice in Scintigram skeleta za katerega prilagam izvid in prosim za razlago izvida. V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljam.

Opravljena preiskava: SCINTIGRAM SKELETA
Diagnoza: R90.8 Drugi nenoramlni izvidi diagnostičnih slik centralenga živčevja
Napotna diagnoza: drugi nenormalni izvidi diagnostični slik centralnega živevja, strukturne spremembe L1
Na zgodnjem posentku celega telesa je videti blago povišano perfuzijo v področju zgornje lumbalne hrbtenice in nazofarinksa.
Na kasnem posentku celega skeleta je videti povišano kopičenje radiofarmaka točkasto frontalno.
Kopičenje v kalvariji je zelo nehomogeno. Povišano kopičenje je v maksili obojestransko simetrično, v obeh ramah (področju akromiona, akromioklaviularnega sklepa in glenohumeralnega sklepa), v obeh sternoklavikularnih sklepih, obeh komolcih zapestij (intenzivneje na radilani strani), proksimalnih in distalin sklepih prstov rok, v spodnjem delu obeh skroiliakalih sklepov, v obeh kolkih simetrično, v obeh patelah, obeh gležjih ( intenzivneje v levem), v obeh nartih. V področju hrbtenice je videti povišano kopičenje radiofarmaka v področju L2, L3. Izven skeleta se radiofamak difuzno nakopiči v obeh dojkah.
Opravi SPECT/CT zgornje lumblane hrbtenice: v področju korpusa L2 je videti intenzivno povišano kopičenje radiofarmaka robno ob scintigrafsko hladni leziji neravnih kontur. Na lokalizacijskem CT:
Hipodenzana lezija s hiperdenznimi vključki.

MNENJE:
Povišana perfuzija in znižana osteoblastna aktivnost v področju nejasno omejen lobulirane lezije v področju L2 z robno povišano osteoblastno aktivnostjo: atipični hemangiom? Meta?
Manjše področje točkasto povišanega kopičenja je videti tudi v 7.rebru desno anteriorno – stanje po poškodbi starejšega datuma?
Kopičenje v obeh gležnjih je najverjetneje popoškodbeno.
V ostlem vnetno degenerativne spremembe skeleta. Osteporoza.
Izvne skeleta se radiofarmak nakopiči v obeh dojkah. Mamografija?

Pozdravljeni,

najprej opravičilo za pozen odgovor, med prazniki sem bil dlje časa odsoten.
Izvid, ki ga prilagate, je zaskrbljujoč. Spremembe na ravni L2 so vsekakor lahko vzrok za bolečine v ledenem delu. Kaj pa se dejansko v tem predelu dogaja, je potrebno nujno preveriti. Priporočam, da gospa čim prej obišče ustreznega specialista, priporočljivo je opraviti tudi pregled dojk. Morda slikanje z magnetno resonanco za bolj natančno sliko. Z obiskom zdravnika ne čakajte, saj lahko zaradi nadaljnje razgradnje vretenca pride tudi do patološkega zloma. Predvsem pa je na podlagi mnenja tega izvida potrebno preveriti in izključiti morebitne najbolj nevarne spremembe tkiva.
Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close