Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Scintigram skeleta

Scintigram skeleta

Lepo pozdravljeni,

Pred kratkim sem vam pisala v zvezi z mamino boleznijo (rak na trebušni slinavki). Sedaj pa smo dobili izvid scintigrafije, ki pa ga kot laik ne razumem prav dobro. Zdravnica je mami pojasnila, da se ji je rak razširil in da so se pojavile metastaze na kosteh. Začeli jo bodo obsevati, da ji bodo zmanjšali bolečina, kaj več pa ji ne morejo pomagati.
Lepo bi prosila za obrazložitev izvida scintigrafije, v katerem piše:
Videti je patološko kopičenje v “sakrumu prečno” – stanje po travmi, možna je tudi “osteoliza” z obrobno sklerozo. videti je še neenakomerno kopičenje praktično po celotni lumbalni hrbtenici – degenerativne spremembe in nakazano patološko kopičenje v levem “femurju” tik pod malim “trohantrom”, ki lahko pomeni kakršenkoli proces.
Povišano kopičenje v obeh kolkih, ramenih, v levem kolenu, v zgornjem “skočnem sklepu”, v malih sklepih rok in nog, v srednji vratni hrbtenici pa še najbolj govori za degenerativne spremembe.
Ostali skelet je bp.

Kot lahko vidije je izvid poln izrazov, ki jih jaz kot nestrokovnjak ne razumem. Zanima me ali ta izvid govori o tem, da ima mama metastaze praktično po vseh sklepih ali to pomeni kaj drugega.

Zanima me tudi kaj več o obsevanju, kako to počnejo, kakšne so posledice,…

Že v naprej se vam lepo zahvaljujem za vaš odgovor, hkrati pa bi se rada zahvalila tudi za že prejeti odgovor na moje prejšnje pismo.

Lep pozdrav,
Nani

Draga Nani,

z leti se v naših kosteh, ki nosijo težo našega telesa, kopičijo tako imenovane degenerativne spremembe – spremembe obrabe in starostne spremembe. Zlasti pogosto je prizadeta hrbtenica, lahko pa tudi nekateri sklepi. Vlogo imajo različni dejavniki, tudi npr. sedeče delo in pomanjkanje gibanja, osteoporoza itd. Femur je kost stegnenica in kopičenje v njej je sumljivo. Ugibam, da je to morda metastaza. Ostali sklepi so pri vaši materi prizadeti, vendar v njih najverjetneje niso metastaze.

O obsevanju sem pripravila splošni prispevek, ki ga preberite, podrobnejša vprašanja pa naslovite na onkologa, ki vašo mater zdravi.

Lep pozdrav!

Irena

New Report

Close