Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Sciedel dimnik + nizkotemperaturni kotel

Sciedel dimnik + nizkotemperaturni kotel

Lep pozdrav,

Prosil bi vas, ce ima kdo kake izkusnje s to kombinacijo. Zakaj? Slisal sem (pravzaprav so me prestrasili) da Schiedlov samotni dimnik ni primeren za ta tip ogrevanja (nizkotemperaturni kotel na olje 18Kw). Problem naj bi bil v kondenzu in s tem zamaknjem sten, ki se drzijo dimnika. Zal, sem dejansko tudi videl na novogradnji (slike) posledice tega zamakanja – ni bilo lepo :(.
Gradili bomo montazno hiso in v projektu je zajet Schiedlov dimnik (dvojna tuljava – olje in trdo gorivo – fi14 ter fi20) ter nizkotemperaturni kotel 18KW (viessmann). Projektant mi pravi naj ne skrbim, a vseeno bi rad slisal kaksne prakticne izkusnje ali pa kakrsnakoli dejstva, za ali proti tej kombinaciji.
Prosim pomoc, saj bo projekt drugi teden koncan jaz pa bi se rad prej o tej situaciji se kako drugace preprical.

Hvala za pomoc,
Buggy

Živjo!
Ko smo mi zamenjali peč na trda goriva z nizkotemperaturnim kotlom, se je zgodilo točni to, stene v sobi so bile uničene. NK kotel pač proizvede veliko kondenza in dimnik je ves kondenz vpil kot goba. Slišal sem še varianto, da tuljave niso bile pravilno postavljene, ker kao imajo utor na katerega nasedajo ena na drugo. Dvomim, ker so itak še za šamotnim peskom zamazani spoji. Tuljave pa so dobesedno razpadale. Sanirali smo z rostfrei tuljavami. Zdaj pa imam drugi problem , ko bi rad postavil še peč na trda goriva, pa ta dimnik zaradi premera ni primeren in bom moral novega sezidat.
Če delaš na novo, rajši uporabi rostfrei tuljave, pa še bolj poceni bo skozi prišel.

lp

Hvala za tole informacijo. Kateri NT kotel ste pa vzeli in koliko vas je prisla adaptacija obstojecega schiedel dimnika z rosfrai tuljavo?
Kot pa so meni govorili se pa pod nobenim pogojem ne sme prikljuciti na tuljavo ki je namenjena kurjenju z oljem se dodatni porabnik (recimo na trdno gorivo). Pec na olje mora imeti samostojno tuljavo. Tako so to stvar razlozili meni.

Vse je res, kar si slišal. Gradil sem lani in zgradil dva dimnika:
enega Schiedla (fi 20), ki bo namenjen kurjenju na trdo kurivo (kamin). Za
nizkotemperaturni oljni kotel pa smo vgradili samo opečne tuljave
(fi 15), skozi katere so mojstri napeljali rostfrei dimnik. Cena za rostfrei
je bila cca 9000 SIT/m, opečna tuljava pa mislim, da je okoli 100 SIT komad.

Projektanta pa pelji pogledat tiste posledice zamakanja….

New Report

Close