Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Nevrokirurgija Schwanom

Schwanom

Pozdravljeni,

na hrbtu se mi je pojavila bulica (premikajoča, ovalna) za katero so sprva mislili, da gre za lipom. Punkcija je pokazala spremembe, zato sem bila napotena na histopatološki pregled, ki sem ga opravila pred 14-imi dnevi.

Dodajam izvid:
мо
MAKROSKOPSKI OPIS A. “Mehko tkivo hrbta, ekscizija”: 40x25x10 mm velik, nepravilno oblikovan vzorec tkiva, v katerem so zajeti trije vozliči srednje čvrste sivo-rjave, na površini gladke spremembe, med seboj ločeni, ki merijo 12x8x8, 14x10x9 in 15x14x10 mm, med vozliči je nekaj rumenega maščevja. Na prerezu so vozliči homogene strukture, srednje čvrsti, pretežno sivo bledo rjavi, deloma rumenkasti. V celoti, prečne rezine, A1-A4.
MO/kag/JP

DIAGNOZA
A. Mehko tkivo hrbta, ekscizija: Pleksiformni schwannom (glej komentar). Tumor sega do površine vzorca (marginalna ekscizija).

KOMENTAR Gre za multinodularno rastoč benigen tumor ovojnice perifernega živca, z zadebeljeno in deloma fibrozirano perinevrijsko ovojnico na površini (EMA +), fokalno z manjšimi skupki limfocitov. Sama morfologija tumorja je nenavadna, saj morfološko tumor deloma spominja na schwannom, deloma na nevrofibrom, vendar gre glede na predele, ki ustrezajo schwannomu, difuzno pozitivno reakcijo na 5100 v veliki večini celic in negativno reakcijo na 100 v vretenastih celicah med nodusi za pleksiformni schwannom. V prid schwannomu govorijo tudi skupki limfocitov ob tumorju.

ANAMNEZA: Prejeli smo histološki izvid, ki sem ga pregledal.
Histološki izvid je pokazal, da je šlo na hrbtu za pleksiformni schwannom, tumor sega do površine vzorca.
Šlo je za benigno tvorbo, brez znakov suspektnosti.
Ker pa gre za zelo redko tvorbo, kontrola pri nas septembra letos.

————–

Prosila bi za vaše mnenje.

Sama sem malo “poguglala” in našla le zapise o genetskih boleznih (je lahko švanom tudi zaradi česa drugega?) ter predvsem o švanomih na obrazu.

– Je možno, da se je moje “nevarno tkivo” odstranilo in je sedaj ok?
– bi bilo dobro, da grem še na kakšen pregled, da ne bi bil tumor še na kakšnem drugem mestu ali pa ni bil sedaj na hrbtu izrezan v celoti? – v zadnjem času sem imela težave s spominom (pripisovala sem stresu in težavam s ščitnico),
– moram biti na kakšne spremembe še posebej pozorna?

Najlepša hvala.

Lep dan vam želim in vse dobro, A

Spoštovani!
Lahko ste brez skrbi, gre za benigen tumor, ki. je bil odstranjen. Svetujem pa kontrolni pregled kot je bilo naročeno.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close