Schmorlova hernija
Schmorlova hernija je običajno posledica nenadne ali dolgotrajne obremenitve hrbtenice v smeri osi, ker pa se razvija v smeri telesa vretenca, običajno ne vpliva na bolečinske simptome.
Verjetno težave povzroča protruzija med Th11 in Th 12, ki sicer utesnjuje hrbtenični kanal, vendar hrbtenjača ni prizadeta. Tam gre tudi za zožanje izstopišča živca, pri čemer je lahko tudi nadražen.
Niste sicer navedli bolečinskih simptomov, vendar, če jih imate, vam z manualno medicino lahko pomagamo.
Lep pozdra v,
.
zivjo
Bil sem na mr lumbalne hrbtenice
Lumbalna hrbtenica ima ohranjeno normalno fiziolosko krivino,korpusi vretenc imajonormalno obliko in polozaj,vidne so Schmorlove hernije.Kostni spinalni kanalje primerno sirok.
Kostni mozeg vertebralnih korpusov je mejah normale.V korpusu L5 je vidna hiperintenzivnost(angiolipom)
Diskus L5-S1 kazeT2 hipointenziven signal,diskus je znizan.Diskalna kontura je izbocenana celotnem obodu,fokalno bolj posterocentralno (protruzija,lahko manjsa subligamentna ekstruzija),kar pa ne povzroca bistvene vtisnine na duralno vreco.Pridruzene so degenerativne spremembe malih sklepov.
Visina ostalih diskusov je primerna ,signal iz teh diskusov je primerne intenzitete in homogenosti.Na nobeenem drugem segmentu ni videti znakov patoloskega izbocenja diskalne konture.
Vsebina duralne vreve ne kaze patoloskih sprememb.Prikazanidel medule ima normalen polozaj,obliko,sirino in strukturo.
V predelu prevertebralnih in paravertebralnih mehkih tkiv ni videti patoloskih sprememb…..
Kaj bi to pomenilo
Hvala se vam zahvaljujem Martin
Najbolj kritično izgleda segment L5-S1, kjer je ploščica poškodovana in je opažena rahla protruzija, ki pa se brez zdravljenja lahko razvije v hernijo. V kolikor imate bolečine v križu, ki morda seva v kako od nog, je verjetno nadražena korenina L5 v tem segmentu.
Dobro je, da ni opaženo zoženje hrbteničnega kanala v nobenem segmentu.
Schmorlova hernija je običajno posledica preobremenitve hrbtenice v smeri hrbtenične osi in običajno ne povzroča simptomov.
V kolikor imate bolečine se s slikami oglasite v naši ordinaciji[/url].
Lep pozdrav,
lep pozdrav imam močne bolečine v hrbtenici in v nogi bil sem na ct lumbo-sakralne hrbtenice in sem dobil izvid pa me zanima kaj to pomeni
piše tako:tudi lateralni recesusi izgledajo utesnjeni. sprememba na korpusu th12 najverjetneje v okviru scheuermanna.
lepo prosim za odgovor in se že vnaprej zahvljujem
Izstopišča živcev so zožana kar bi lahko bil vzrok utesnjenosti in draženja živca.
Mislim da ne gre za Scheurmannovo bolezen, verjetno gre le za izraz rentgenologa, da je 12. prsno vretence razvito v tej smeri. Pri Scheurmannovi bolezni gre praviloma za obolelost več vretenc hkrati.
Lep pozdrav,
Spoštovani!
Prosim za vaše mnenje – star bom 21 let in imam bolečine v predelu križa približno že 5 mesecev. Na začetku me je bolelo le ko sem dvigoval težja bremena v zadnjih 2 mesecih pa bolečina prisotna že če zvito spim ali ko se pripognem. Bil sem pri ortopedu in izvid je takšen – RTG ledvene hrbtenice : na sliki ledvene hrbtenice je videti v sp. delu fiziološko lodrozo, ki se nato zravna v predelu torako-ledvenega prehoda, kjer je videti tudi večji Šmorlovi herniji spodnje terminalne plošče L1 ter tudi zg. in sp. terminalne plošče TH12, i.v. prostora tukaj sta nekoliko zožana, tu je tudi prisotna klinično največja bolečnost. Zanima me kakšen bi najboljši način za reševanje težav saj mi je rekel ortoped da se moje stanje ne zdravi in ali bi manualna terapija lahko izboljšala stanje.
Zahvaljujem se za odgovor
Bolečine se verjetno ne pojavljajo zaradi Schmorlove hernije kot take ampak zaradi zmanjšanja medvretenčnih prostorov v tem segmentu hrbtenice, kar se z manualno terapijo da sanirati.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
Star sem 26 let in do pred 1 letom nisem imel nobenih težav, pravzaprav sem bil kar zdrav zagrižen kolesar. Kakšno leto pa se mi pojavljajo bolečine v ledvenem delu predelu hrbtenice.
Prosil bi, če mi lahko podate mnenje o izvidu.
Shmorlove hernije na vseh ledvenih segmentih. Korpus segmenta L3 je nakazano klinaste oblike, najverjetneje po lažji obliki M. sheuermann. Na usmerjenem posnetku LS prehoda ni znakov osteohondroze.
K svoji zdravnici grem lahko šele naslednji teden, ker je trenutno na bolniški.
Mi lahko razložite kako resno stanje imam in ali je še upanje za brez bolečin v hrbtenici?
Glede na izvid sem ves iz sebe…..
Hvala za pomoč.
lp
Pozdravljeni,
v vašem primeru sicer gre za spremembe v predelu hrbtenice, vendar ni nič kritičnega in glede na vašo starost obstaja veliko možnosti za pomoč in popolno okrevanje. t.i. Schmorlova hernija v večini primerov nastane zaradi preobremenjenosti osi hrbtenice (skoki, dvigovanje uteži, …), ta pa povzroči premik ploščice znotraj korpusa vretenca. Gre za najmanj “kritično” hrenijo, saj ne draži živca in ne utesnjuje hrbtenjače, ponavadi je celo brez vsakih simptomov. Klinasta deformacija na vretencu L3 je po vsej verjetnosti posledica poškodbe. Sum na Scheuermannovo bolezen bi sam izključil, saj se le-ta pojavi v mladosti (do 14. leta). Natančno diagnozo pa lahko ugotovimo na podlagi klinične slike ob prvem pregledu.
Priporočam vam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa prinesite tudi vsse izvide in slike. Na tej podlagi vam bomo lahko natančno svetovali glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja. Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij ordinacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Spoštovani!
Star sem 33 let. Sem vsakodnevni amaterski športnik, ukvarjam se z fitnesom, nogometom in kolesarjenjem. V predelu ledvenega dela imam konstantne bolečine. Nikoli pa bolečina ni prešla v noge. Diagnoza je bila postavljena sledeče.
V višini L4-L5 diskus je T2 hipointenziven; kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu, fokalnih patoloških izbočenj ni videti. Spinalni kanal je še primerno širok. Korpus L5 kaže Schmorlove hernije. Spondilodiskoartroza L5-S1, diskus je T2 hipointenziven; kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu, fokalno bolj posterocentralno (protruzija). Spinalni kanal je primerno širok.
Ali lahko in kako zmanjšam bolečine?
lp
Pozdravljeni,
konstantne bolečine v ledvenem predelu hrbtenice po vsej verjetnosti povzroča Schmorlova henija, ki pa je po strukturi najmanj resna oblika herniacije diskusa in nastane zaradiposedanja oziroma zmanjšanja medvretenčnih prostorih. Spinalni kanal ima ustrezno obliko, kar dodatno potrjuje, da ne gre za resno stanje.
S tehnikami manualne medicine omenjene spremembe in z njimi povezane težave uspešno zdravimo. V kolikor se odločite za zdravljenje z manualno medicino, priporočam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa poleg izvidov prinesete tudi slike.
Lep pozdrav,