Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija Ščetkanje zob pri odmiku dlesni in pravilna zobna pasta

Ščetkanje zob pri odmiku dlesni in pravilna zobna pasta

Lep pozdrav,

na spodnjih zobeh se mi je pričela umikati dlesen. Zaradi tega sem zamenjala zobno ščetko in zobno pasto, tako da sedaj uporabljam Curapox ultra soft 5460 ter zobno pasto Sensodyne rapid, ki naj bi ustvarila zaščitno mineralno zaporo na površini dentina in v mikroskopskih kanalčkih. Moje vprašanje je, če uporabljam primerno zobno pasto? Namreč ne najdem take, ki bi bila namenjena prav zagaljenim zobnim vratovom. Prav tako me zanima, kakšna je pravilna tehnika ščetkanja pri razgaljenih zobnih vratovih? Na internetu sem ugotovila, da so deljena mnenja – nekateri predlagajo ščetkanje od dlesni proti zobu, nekateri pa krožno gibanje. Sama moram temeljito spremeniti tehniko ščetkanja, ker je bila prejšnja napačna in zanima me, katera je najbolj primerna pri odmikanju dlesni oz. razgaljenih zobnih vratovih, torej ali od dlesni proti belemu, ali nežni krožni gibi? Strah me je, da se mi bodo razgalili zobni vratovi v vidnem območju sprednjih zob. Hvala za odgovor in lp,

Mojca

Mojca pozdravljeni,

tehnike ščetkanja zob so številne. Poznamo vertikalno, Bassovo tehniko čiščenja dlesninih žlebov, Stillmanovo tehniko čiščenja medzobnih prostorov, krožno tehniko, ..). Raziskovalci so primerjali različne tehnike, vendar niso ugotovili, da bi bila ena tehnika učinkovitejša od druge. Metode, ki bi bila idealna za vse ljudi torej ni oziroma je tista, s katero vsak posameznik očisti vse ploskve zob temeljito in natančno.

Horizonalno tehniko čiščenja odsvetujemo vsem. Pacientom z odmiki pri sicer zdravih dlesnih pa odsvetujemo tudi Bassovo tehniko čiščenja, ki jo izvajamo tako, da položimo glavo ščetke pod kotom 45 stopinj na dlesnin žleb, vzdolžno na os zoba. Tudi pri tej tehniki namreč lahko pride do dodatnih odmikov. Vertikalna ali krožna tehnika, o katerih me sprašujete, teh posledic nimata, tako da je vseeno, katero uporabljate. Svetujem vam, da uporabljate tisto, katere ste vajeni. Sicer pa imejte ob naslednjem obisku pri zobozdravniki zobno ščetko s seboj in skupaj preverita, če ščetkate pravilno oziroma kako tehniko popraviti.

Odmiki dlesni imajo za posledico razgaljenost koreninskih površin. Korenina zoba je pokrita s tankim slojem zobnega cementa, pod katerim je zobovina (dentin), ki ni tako čvrsta kot sklenina zoba in zato pogosto prihaja do njenih poškodb. Te so posledica kombinacije nepravilne tehnike ščetkanja, prevelike sile pri ščetkanju, prepogostega ščetkanja, uporabe trdih zobnih ščetk in abrazivnih zobnih past. Abrazivni učinek v pastah dosežejo z dodatki mineralnih delcev, z namenom, da se površinska obarvanja zob odstranijo. Minerali na trdi sklenini zoba ne povzročajo poškodb, lahko pa povzročajo poškodbe dentina, zato naj bo abrazivnost čim manjša. Abrazivnost (RDA) se določa po BSI in ISO standardu. Po BSI naj ne bi presegala 200, po ISO standardu pa 250. Podatek dobite na vsaki zobni pasti. Pasta, ki jo uporabljate, pa je vsekakor primerna tudi za razgaljene zobe.

Lep pozdrav, am

New Report

Close