Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo SB tip 1 – vprašanja

SB tip 1 – vprašanja

Pozdravljena ga. Karmen,

pred mesecem dni so mi na novo odkrili sladkorno bolezen tipa 1 (raven sladkorja 5ur po jedi 15, z veliko količino ketonov v urinu – na izvidu piše 4 => SB1 z acidozo). Stara sem 27 let in imam 53kg. Doma imamo SB tipa 2.

Pripisali so mi dieto 2000 kcal in insulin za zajtrk 7, malico 3, kosilo 6 in večerjo 5 (NovoRapid) pred spajem Lantus 12.
Teden dni sem upoštevala navodila, na kar sem po hipah ponoči in tekom dneva zmanjšala doze insulina in vnos količine hrane, ker je bilo zame količnsko preveč in 2uri in pol po zajtrku sladkor pod 5 (sedaj imam čez cel dan 5enot NR in 6enot Lantusa).

Zanima me ali Lantus zbija sladkor ali ga samo vzdržuje? Kakšen je njegov način delovanja?

Pred spanjem imam sladkor med 4,8 in 6,5 ker se bojim, da bom imela ponoči hipe (imela sem jih včekrat) zato vedno pred spanjem pojem kos kruha, plus občasno tudi jogurt odvisno kakšna je vrednost sladkorja pred spanjem in sedaj si dam Lantusa 6 enot.

Za zajtrk 3 enote NR (pojem 60g kruha, namaz, 2dcl mleka + kavo, sadež – jabolko ali kivi ali 2 mandarini…). Vrednost sladkorja 2uri po jedi imam med 7,8 do 9,5. Po 2,5 do 3h urah pa med 5 in 6 ampak moram potem že imeti malico čeprav običajno še nisem lačna.

Malice sedaj jem brez insulina – jogurt + 25g ovsenih kosmičev + sadež.
Ali je kaj narobe če med malicami ne dam insulina? 2uri po jedi imam vrednost sladkorja okoli 8 ali pod 8 (odvisno kaj delam).
Za kosilo pa si dam insulina 2enoti občasno 3enote odvisno koliko OH pojem za kosilo.
Predvidevam, da sem sedaj samo v obdobju “medenih tednov” ali je možnost, da bi sedanja vrednost 11enot skupaj z nočnim ostala?

Kako pa je z vidom? Imam -4,75; vid se mi je po tednu dni močno izboljšal na -1,25 sedaj pa se ponovno slabša (bila sem na pregledu in je očesno ozadje OK).
Ali je možnost, da bi se mi vid izboljšal? (HbA1c je bil 10,7 pred mesecom dni sedaj je 8,6)

Ali bi bilo možno, da so se pri postavitvi diagnoze zmotili in gre mogoče za SB tipa 2?

Ker dobim pomankljive informacije me zanima kakšna je možnost oz. postopek menjave diabetologa?

Najlepša hvala vam za pomoč in odgovore.

Zdravo Buba13, se opravičujem ker kar takole vskočim, imam malce podobno zgodbo z diabetesom (stara sem 26, diagnosticirana pri 24..), pa bi bilo lepo se pogovoriti še s kakim takim, sploh Slovenko (veliko “visim” na tujih forumih)! Če želiš, bi bila vesela če me kontaktiraš na [email protected]

sicer pa moje laično mnenje da 99% ne gre za diabetes tipa 2…vid se tudi ne bo izboljšal, dioptrija sama nima veze s SB… glede malic je pa tako da imam npr. jaz fizično delo in če ne pojem dosti OH si tudi jaz skoraj nikoli ne dam inzulina..

Ostale in bolj prave odgovore pa prepuščam dr. Karmen Janša 🙂

Pozdravljeni,

na začetku naj povem, da sem zelo vesela, da preko foruma najdete kontakte, se spoznate, pogovarjate in delite svoje izkušnje.
Zastavili ste mi veliko vprašanj, na katere bi bilo najboljše odgovoriti v pogovoru.
V terapiji imate bazalni inzulin, Lantus, katerega najverjetneje dajete pred spanjem. Lantus vzdržuje bazalni inzulin, to se pravi, da vzdržuje vaš krvni sladkor takrat, ko ne jeste. Tega je približno polovica +/- 20 odstotkov, pri vsakem človeku nekoliko drugače. Kontrolira se ga s testi bazalnega inzulina. Prva točka kontrole je jutranji krvni sladkor, ki naj bi bil med 4 in 6 mmol/l. Krvni sladkor pred spanjem naj bi bil okoli 7 mmol/l, zaradi nočnih hipoglikemij, zato je prav, da zvečer pojeste dodaten obrok. Lahko pa vplivate na krvi sladkor z zmanjšanjem inzulina pred večerjo. Odvisno od meritev.
Drugi inzulin, ki ga imate, je bolusni inzulin, kratki, ki ga dajete za kritje obrokov. Koliko enot potrebujete, je odvisno od števila ogljikovih hidratov v obroku.
Vrednosti inzulina ne bodo ostale ves čas enake, se bodo spreminjale.
Malice je potrebno kriti z inzulinom skladno s telesno dejavnostjo, njihovo sestavo in višino krvnega sladkorja po in pred naslednjim obrokom. Malice, režim prehrane je potrebno prilagoditi individualno.
Glede na podatke, ki jih navajate, telesno težo, starost in acidozo, imate sladkorno bolezen tipa 1.
Dioptrijo je potrebno izmeriti po ustalitvi krvnega sladkorja, ker visoka hiperglikemija spremeni strukture v očesu, zato izmerjena dioptrija ni prava.
Napotnico za diabetologa običajno dobite za eno leto. Z novo napotnico greste lahko k kateremu koli diabetologu, po pravilih si ga lahko izberete sami. Seveda pa morate preveriti, kdaj vas lahko sprejme.
Nekaj sem vam odgovorila, ostalo upam, da boste rešili v kontaktu z diabetologom. Seveda pa lahko še pišete. Nekaj problemov imam z delovanjem med.over.neta, ker mi pogosto javlja nedelovanje in ne morem napisati odgovorov.

Lepo se imejte

Karmen Janša

Pozdravljena,

najlepša hvala za odgovore.
Imam še eno vprašanje in sicer za malico pojem 1 jogurt + 25g ovsenih kosmičev + jabolko – brez insulina.
Sladkor v krvi po eni uri je 10, po dveh urah pa 8.
Ali bi morala za tako malico dati insulin?

Koliko bi morale biti vrednosti 1 uro po jedi?

Hvala lepa za pomoč.

Pozdravljena,

kdaj krvni sladkor doseže po jedi vrh, je odvisno od sestave obroka. V kolikor gre za ogljikove hidrate, ki se hitreje absorbirajo, je vrh višji prej, v kolikor so bolj kompleksni pa nekoliko kasneje. V naših smernicah merimo po 2 urah. Na glikirani hemoglobim pa vpliva celotno breme povišanega krvnega sladkorja in je tudi odločujoč pri meritvah.
Eni sladkorni bolniki tipa 1 si krijejo tudi malice, drugi ne. Pri vsakem se pogovarjamo o tem, odvisno je od aktivnosti, od gibanja krvnega sladkorja..

lepo pozdravljeni

Karmen Janša

Pozdravljena,
Ko sem brala zacetek tvoje zgodbe, se mi je zdelo da berem svojo.
Tudi sama sem na novo odkrita bolnica za sladkorno boleznijo tipa 1. Imam 27 let in sedaj verjetno ze 54 kg.
Med malicami nimam inzulina in sladkor imam kar se da vredu, imam pa tezave tudi po zajtrku, da mi sladkor prevec pade in moram pojesti sadez, prepecenec ali kos kruha. Dioptrija se mi je spremenila tako, da sem prej nosila ocala za dalec,sedaj pa na dalec vidim kot sokol, na blizu pa kot da bi imela vodene oci. Na pregledu se nisem bila, mi je pa tudi cudno, da se dioptrija tako hitro spreminja.
Inzulin so mi dali pred obrokom Humalog zajtrk 12, kosilo 6 in vecerja 5, pred spanjem pa enako inzulin Lantus 14 enot, ki sem ga sama zmanjsala zaenkrat za 1 enoto,saj je bil sladkor 3 dni zapored zjutraj 4.3, 4.5…
Tudi meni so rekli da je moznost medenega tedna, meseca, a da bom s casom potrebovala vedno vecje doze inzulina.
Doma sem seveda se ne 1 teden in imam tezave s sestavo jedilnika, osredotocam se da jem vsega po malo, a veliko stvari prej nisem jedla in mi je tezava ker hrane ne poznam oz ne vem kako se obnasa v telesu in kako hitro prehaja sladkor iz njih v kri.
Tudi jaz bi prosila za kaksen nasvet, in dalec od tega da bi se morali izogibati kruhu, je skrobno zivilo ki ga recimo zjutraj tezko izpustim.
Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close