Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika savna in leče

savna in leče

Nosim trde kontaktne leče, s katerimi nimam težav. Zanima me, ali jih moram pred obiskom savne odstraniti ali ne, saj sem brez leč ‘slepa kot kura’ – torej popolnoma izgubljena.
Hvala in LP, Meri.

Trdim kontaktnim lečam se sicer ne posvečam preveč, saj kot sem tu že dostikrat napisal, je to korak nazj v tehniki nošenja leč. Obstajajo sicer nekatere omejitve, zaradi katerih se še uporabljajo in možno je, da ste vi med njimi. Sicer priporočam mesečne kontaktne leče, ki so najsodobnejši način nošenja leč.

Glede savne pa takole: nekateri okulisti odsvetujejo nošenje v savnah, saj povečuje možnosti okužb očesa.

Lp.

Imam še dodatno vprašanje – ali pri nošenju teh mesečnih leč, ki jih priporočate kot najsodobnejše, narašča dioptrija ali ne? Ali jih je mogoče nositi tudi ob astigmatizmu? Hvala. Meri

Glede naraščanja dioptrije je bilo sicer nekaj govora, da te leče naj ne bi zavirale naraščanja dioptrije, vendar nobeden še ni prišel z dokazom na plano.

Saj kot vemo, poznamo v glavnem dve vrsti kratkovidnosti. Prva je podaljšana zrkelna os ali osna kratkovidnost, za drugo pa smatramo večjo lomnost optičnih lomil. Optična lomila so v tem primeru: roženica, če lomi žarke močneje, leča, če je defektna in zavzame obliko krogle, ali pa, če se pomakne naprej. Vsi ti vzroki so redki. Pri večini je oko dolgo 24 mm, a se pri visoki kratkovidnosti podaljša tudi do 32 mm. Zato je sedaj razumljivo, da se vzporedno vpadajoči žarki združijo že pred mrežnico in sicer čim bolj pred njo, čim daljše je zrklo.

Torej zaključek, kako naj mehke kontaktne leče podaljšajo zrklno os ali kako lahko vplivajo na večjo lomnost optičnih lomil. Najbrž po vsem tem prebranem, ne morejo!

Te leče so tudi cylindrične, torej popravljajo astigmatizem.

Lp.

New Report

Close