Najdi forum

Zanima kakšne so vaše izkušnje s savno. Ali jo redno obiskujete? Je res tako zdravo, kot nekateri pravijo? Kakšna pogostost obiskov je še priporočljiva? In konec koncev, kje so najboljše savne (Kranj) in koliko stane en obisk? Hvala za odgovore.

Najboljša savna za mene je v Laškem ! Potem pa Šmarješke toplice – Vitarij center…
Izkušnje: po savni si kot prerojen.
Za Laško ne vem kakšna je cena, za Šmarješke pa ti lahko povem, da je cca. 2.500 SIT za več kot 3 ure. Imajo pa finsko, turško,rimske kopeli, bioklimatski vrt. Super ! Probi.

Je v Laskem potrebna vnaprejsna prijava..predvidevam??

No pri nas doma je starse tako fascinirala, da smo si jo naredili…imamo jo ze nekaj let…oprema in vse je super…vcasih smo hodili vsak teden dvakrat in res je lusno, ko prides ven…in gres pod mrzel tus:) res si kot prerojen…samo na razlicne ljudi razlicno vpliva…
meni je prvic grozno bilo srce, sem pol sla na mal manj stopinj in sem se navadla in mi dobro dene.
Sicer pa zadnje case zelo malo hodim, bom spet zacela:) Hvala da si me spomnila:)

No pri nas doma je starse tako fascinirala, da smo si jo naredili…imamo jo ze nekaj let…oprema in vse je super…vcasih smo hodili vsak teden dvakrat in res je lusno, ko prides ven…in gres pod mrzel tus:) res si kot prerojen…samo na razlicne ljudi razlicno vpliva…
meni je prvic grozno bilo srce, sem pol sla na mal manj stopinj in sem se navadla in mi dobro dene.
Sicer pa zadnje case zelo malo hodim, bom spet zacela:) Hvala da si me spomnila:)

Se šališ? Kakšna prijava vnaprej? Savno plačaš kot vsako drugo storitev in jo koristiš, saj je to vendar javna ustanova, podobno kot bazen… V Laškem je zadeva res na nivoju, je treba preizkusit. Kar se tiče ‘zdravilnosti’ savne je to vsekakor dobra zadeva sa se telo na nek način čisti, saj se obilno preznojiš pa čeprav le prisilno (zaradi vročine in vlage). Pdrobnejše informacije o savnanju nasploh si preberi v kakšni brošuri, ali pa se pozanimaj pri ‘savna mojstru’ ali osebju, ki skrbi za savne, mislim da ti bodo z veseljem odgovorili in svetovali.

Ja, fino. Bo treba kar dopust vzet in v Laško. Tam imate tudi bazen, ane. Kakšna pa je razlika med turško in finsko savno? Ali ti savna mojstri, pred prvim obiskom povedo, kakšen je priporočljiv način savnanja?

Zakaj pa dopust? Sicer ne vem od kod si doma, vendar je Slovenija tako majhna, da si v dveh treh urah v Laškem tudi iz Kopra. Pojdi danes v Laško, kajti ob torkih je savnanje samo za ženske. Prepričan sem, da ti bo prijazno osjebje že na recepciji, oziroma blagajni svetovalo in podalo osnovne informacije, v sami savni pa boš detajle izvedela od ‘savna mojstra’. Za prvič ti tako ali tako nihče ne bo priporočil več kot 3 x 15 min savnanja, kar je v bistvu dovolj tudi za kasneje, sicer pa se ravnaj po občutku in se ne forsiraj! Vmes in po savni pij dosti tekočine (voda, blag čaj…). Lepo se imej!

Vian svetujem ti, da greš danes res v Laško. Naslednič pa lahko poizkusiš Šmarješke toplice in Vitarij center. Jaz hodim tja cca. 1 -2 na mesec.
Uživaj !

Ja, Lasko je res super. Torej razlika med finsko in tursko savno: finska savna je suha, tam imas lesene “klopce”, kamor pogrnes rjuho in se nanjo vsedes ali ulezes (priporocljivo je, da tocno ves, na kateri strani rjuhe sedis, in vedno uporabljas isto stran). Turska savna pa je parna, zelo veliko vlage. Rjuho pustis zunaj in gres notri brez vsega in imas ob strani vodno pistolco, s katero si “umijes” sedez. Na sredini pa so pipe z mrzlo vodo, da se gres vmes malo osveziti. 🙂
Ce te skrbi cas savnanja: Ko prides v savno, imas v vsaki savni pesceno uro, in ko se cas iztece, gres ven, se odpocijes, spijes vodo….Ce ti je ze prej slabo, seveda gres takoj ven (no, ce lezis, moras najprej malo posedeti) 🙂
Ja, v Laskem imajo tudi bazene: eden notranji, okrogel masazni, manjsi. Eden je zunanji, tudi termalni, pa tudi ni ne vem kako velik….tretji pa je ledeno mrzel, da skocis vanj takoj, ko prides iz finske savne 🙂
Aha, karta pa stane 2.900 SIT

Bila pa sem tudi v Zrecah. Karta je 2.000 z bazenom zraven (se pravi, ne samo savna), ce kupis na studentskem servisu Maribor. Tam imas tudi dosti teh savn (infrardeca, kmecka, finska, dve turski…), en majhen bazencek s termalno in malo vecji bazencek z mrzlo vodo.

V vseh savnah pa imas vodo, ki jo moras redno piti, dobis tam tudi rjuho, in ce se ne ves, moras biti nag 🙂

Moj dragi je sel prejsnji teden prvic, tudi on je bil v dvomih, sedaj pa je navdusen 🙂

Upam, da sem bila dovolj izcrpna? 🙂

fanči ali breza. obe sta v Ljubljani

Sama savno redno uporabljam. Lahko rečem, da je stvar res imenitna, vendar le če ti ustreza. Povsem odvisno od počutja. Načeloma obstajajo tri različice: finska (suha), turška (vlažna), in pa infra. Slednjo v glavnem obiskujejo moški, ker menda deluje globje in naj bi raztapljala maščobe, čeprav sama neverjamem da je tako, ker pravzaprav nobena savna ne raztaplja maščob, čeprav mnogi mislijo da shujšajo po savni. Z savnanjem pravzaprav odpravljamo odpadne snovi preko potenja, torej izgubljamo le vodo in ne maščob. Važno je da opravimo zaključen krog savnanja, ker sicer ni pravega učinka. V glavnem pa se ravnamo po počutju, saj nekaterim paše daljše savnanje z več počitki (hlajenji), drugim pa ravno obratno. Le pri infra savni je pametno po 10-15 minutah savnanja počakati vsaj 2-5 minut preden se shladimo s hladno vodo, kajti telo se sicer prehitro ohladi. Takšnih štosov je še več, vendar se lahko o njih poučiš tudi na licu mest, pri za to usposobljenih zaposlenih.
Sicer pa nevem za nobeno savno v Kranju, vem pa da je v Škofji Loki v Mini hotelu, kjer so tudi fitnes trenažerji, tenis igrišča, bazen…, obenem pa imaš tudi dve vrsti savne in pa jakuzzi, pa še precej čisto je, kar je zelo pomembno, saj se v savnah precej hitro lahko nalezeš kakšnih glivic… Sicer pa sama najraje obiskujem savno v zdravilišču Zreče, kjer je za moje pojme najmodernejša savna v Sloveniji. Presodi sam. Pravijo, da je sober savna klub tudi v Mariboru (nevem imena), zelo lepo, vendar tudi drago pa je tudi v Klubu zdravja v Šentvidu, tam te za primerno ceno tudi zmasirajo na vse možne eksotične načine, vendar se pripravi na intimno vzdušje in pa precej zaključene družbe. Cene so na žalost previsoke. Povsod pa se vrtijo tam okrok 2000 sit in več za obisk. Cena pa je seveda odvisna od tega, ali greš tja za kakšno uro, ali pa si tam cel dan!
Probaj ne bo to žal!

Liza: cakati da se ti ohladi telo….hm…..sicer ne vem, ce infrardeca res tako deluje….ampak..bistvo leden vode je, da direkt po savni skocis vanjo, da se ti zaprejo vse pore, kajti, ko si v savni, so pore na siroko odprte in ven uhaja, voda, strupi…..po mrzlem tusu pa se te pore zaprejo, da ne bi vse to prislo nazaj v telo.

Ja nevem zakaj se muzaš, samo očitno z infra savno še nisi povsem seznanjena. To kar praviš ti je seveda res za finsko in pa turško savno, za infra savno pa je znano, da je treba nekoliko počakati preden se greš tuširat, s tem seveda ne mislim ful časa, vendar vsekakor se priporoča počasnejše ohlajanje. To se pravi po vsaj dveh minutah sobne temperature.

Dekleta ne se kregat. Tekač bo potrdil, da je infra savna malo drugačna od ostalih dveh. Razlika je ta, da pri infra savni začneš ‘švicati’ zaradi tega, ker se telo ogreje od znotraj navzven in to traja malo dlje (princip sevanja infra rdečih žarkov, ki organsko snov grejejo od znotraj navzven). Podobno se zgodi pri mikrovalovni pečici. Poizkusi dati noter zmrznjen krof, pa boš videla da je naprej vroča oziroma odtaljena marmelada, ki je na sredni, šele potem obod! Razlog zato je, da infra savne ni smiselno uporabljati, če nisi noter min 30 min. Priporočljiva dolžina je 40 min.Ohlajevanje po infra savni je zaradi dolžine savnanja in načina gretja telesa res najprej cca 5 min na zraku, šele potem priporočajo hladno tuširanje. Pri finski in turški savni se telo ogreje hitreje in le površinsko (nekaj mm pod kožo, pri infra savni pa telo ogrejemo cca 4 cm pod kožo) zaradi velike vročine in vlage, zato je tudi smiselno takojšnje ohlajevanje telesa z mrzlo vodo. Vse to sem izvedel iz literature in osebja v savnah, drugače pa sploh nisem tako pameten, ha, ha. Obljubim, da se v prihodnje ne bom več vtikoval v vaše diskusije, hkrati pa upam,da sem vsaj malo pojasnil problem s katerim se mogoče vse preveč obremenjujete. Spotite pa se lahko tudi pri npr. enournem teku, poleg tega boste izgubile še nekaj dkg maščobe. Pa veliko sreče in užitkov. LP Tekač

Tekac, saj tukaj ni bilo kreganja (vsaj ne iz moje strani). Jaz sem napisala….se mi zdi…..nic trdila, ker priznam, da o infrardeci savni ne vem…v bistvu nic 🙂
Liza, v bistvu si se zacela malo prehitro jeziti…..
In Tekac…hvala za informacijo….a ni 30, 40 min prevec da si na taksni vrocini???

Še tole sem pozabil. Dejanska temperatura v IR savni je med 40 in 50 st. C Poleg tega se savna neprestano zrači skozi odprto okence na vratih, tako da nimaš občutka o ‘hudi vročini, kot je to v finski savni. Jaz se v bistvu začnem potiti šele po cca 15 do 20 min (v finski savni si takoj ‘moker’), ravno zaradi razlogov, ki sem jih navedel v prejšnjem odgovoru (telo se začne ogrevati od znotraj navzven in zato rabi nekoliko dlje da se začne postopek potenja…) zame je 40 min ravno prav, sicer pa lahko odnehaš, ko ti ne paše več…

Čau!
Nerobe sta sklepala. Nisem jezna in tud nebi blo pametno se kregat okrog savne. Je pa res, da sem stvar mogoče napisala malce nelogično, pa ja zato prišlo do nesporazuma. Skratka, to kar je napisal Tekač (hvala ti) vse drži. Je pa tako da je infra savn še bolj malo in se mnogi ne vedo kakšen je režim v njih. Pa ni kritika na kogarkoli, ki se je javil tukaj.

Hm, kakšna je pa kmečka savna?

LP
Rok S.

Ja, da se zraci, to pa vem…..Je moja boljsa polovica imel noge tam, pri vratih, in ga je zacelo v noge zebsti pri 40-50 stopinjah :))))

New Report

Close