Najdi forum

Stara sem 26 let in sem v 13 tednu nosečnosti. Do zanostive sem redno obiskovala sauno in termalna kopališča. Zanima me, ali lahko nadaljujem z sauno in kopanjem v termalni vodi? Ali lahko vpliva kopanje (whirpool) na plod, kljub mojemu dobremu počutju v bazenu. Kolikšen je najbolj priporočljiv čas kopanja v bazenu?

Draga Saša,

Nosečnost je stanje zvišanega metabolizma in večje volumske obremenitve srca. S tega stališča je to tako, kot bi ves čas malce “hodili v hrib”, torej praviloma primerno za zdrave ali kvečjemu “malce bolne” ženske (predvsem je mišljeno telesno zdravje – srce, pluča, jetra, ledvice…). Kopanje v termalni vodi lahko pomeni dodatno obremenitev krvožilja zaradi zmanjšane sposobnosti organizma po oddajanju toplote in pregrevanja. To dodatno obremenjuje srce in krvožilje, poleg tega pa lahko škodi plodu.
Koliko zvišana telesna temperatura škodi plodu po dokončanem “embrionalnem” obdobju, torej po 12. tednu nosečnosti, je težko reči, do takrat pa dokazano deluje “teratogeno”, torej lahko povzroči nepravilnost v razvoju organov in organskih sistemov, ki se v času izpostavljenosti hipertermiji razvijajo.
Z eno besedo, sauna za nosečnice ni primerna, topla kopel pa le za kratek čas, recimo 5 – 10 minut.

New Report

Close