SATV
Astra1 satelit je približno na jug tj 19East. (19 stopinj vzhodno od Greenwicha) So pa še sateliti na 28E,16E, 13E, 5E. … Če imaš motor, lahko anteno obračaš obračaš z njim. Koliko jih dobiš je odvisno od tega, ali imaš analogni sprejem ali digitalni. Jaz imam digitalno in dobim več kot 500 programov. Katere si poglej na http://www.lyngsat.com Če imaš svojo anteno, ni potrebno nič plačevat, če pa imaš kabelsko, pa plačuješ kabelskemu operaterju.
Ja res, je. Najbolje bo, da ti pride krožnik nastavit nekdo, ki ima posebno aparaturo, ker mora biti krožnik nastavljen skoraj do “mm” natančno.
Jaz osebno imam astra analogni reciever ( sprejemnik in LNB polarizator) , pa lovim hm…… nekako 35 TV in okoli 50 radijskih programov. Ti analogni Astrini programi so večinoma nemški. Dobijo se pa naslednji : RTL2, RTL, SUPER RTL, EUROSPORT, VOX, SAT1, BAYERN 3 , POP MTV, navadni MTV( Angleški) Kanal, KABEL1, 3 SAT, PHOENIX, PRO 7, ZDF, BAYERN ALPHA, SW3 ( Baden wuertenberg), SW3( Rhein-Pfalz), HESSEN3, ARD, NDR3, WDR, ORB, MDR, CNN ( Ameriški), VIVA1 , VIVA2, etc….. !!! in kopico radijskih, od katerih pa zelo pogosto poslušam le Radio-Melodie iz Muenchna .
Kvaliteta slike in zvoka je kot se za satelitsko vezo spodobi za čisto 10!
Plačevati pa ni potrebno nikomur ničesar, seveda, če imaš vso opremo svojo:-))))). Če se boš odločila za sat TV, potem si nabavi vsekakor digitalno Astra( ker analogne Astrine programe bodo v naslednjih petih letih ukinili), ali pa kot je že megaboy omenil motorček, ki vrti krožnik, pa dobiš lahko sliko in ton z več satelitov . Oprema te bo stala nekje med 120.000 in 150.000 sit, ampak strošek je enkraten, in se splača, posebej, če ne živiš kje v kakem večjem kraju, kjer so zelo dobri kabelski ponudniki ( z veeeeeeeeliko TV programov.).
Bogdan
Opa, kako aktualna tema. Ravno sedaj sem ukvarjam z dilemo ali kabelsko ali satelitsko TV. Naš oddajnik na bližnjem hribu za klasični sprejem je zaradi grmenja brez el. energije, tako da smo sedaj skoraj brez sprejema. Zato bo treba nekaj ukrenit.
Povprašal sem kabelskega operaterja, saj je kabelska v naši okolici že dve leti. On pravi da ni možnosti priklopa novih naročnikov. To bo mogoče čez kakšne mesec, verjetno pa tam ob božiču.
Razmišljal sem seveda tudi o satelitski, vendar so problem kodirne kartice. Velika večina uporablja hekerska, al kako se temu že reče. Pravijo da so originalne zelo drage; od sto tisoč pa tudi do milijona SIT na leto. Ej??????
Prava katastrofa pa je da se ta sistem menja lahko tudi vsak mesec. Torej je potrebno vsk mesec to zamenjat!!! NEPRAKTIČNO!!!
Vidim da vas je nekaj takšnih, ki se na satelite spoznate in je bilo to vprašanje že postavljeno. Torej, koliko programov lahko vidim, če imam digitalno “opremo” in nimam kartice. Predvsem me zanimajo bližnji programi, Slovenija, bivša Juga in Italija.
JAN pustil si E-naslov zato upam, da te lahko tudi ostali “obremenimi” s kakšnim vprašanjem iz tega področja.
Pa lep pozdrav in seveda odličen sprejem na TV.
LP
Ja, res se ukvarjam z antenskimi sistemi že praktično 14 let in je za mano že kar nekaj izkušenj, tako , da ti bom na kratko predstavil moje videnje odnosa kabelska- satelitska.
Torej, če na tvoji ” hiši ali ob njej ” ( dobesedno) obstaja dovolj signala za montažo klasičnih anten ali na ali pod streho in nimaš ravno TV sprejemnika v vsaki sobi, te ceneje pride sistem s satelitsko anteno in klasičnimi antenami. Tudi digitalni sprejemniki-kvalitetni so že v cenovnem razredu 45.000 sit. Kabelska ima na splošno prednost tam, kjer ni dovolj signala za sprejem zemeljskih programov ( POP in A kanal, TV3 ) oziroma tam, kjer je v hiši več TV sprejemnikov. Za dva TV, recimo in da je dovolj signala za navadne antene, je bolje in ceneje antenski sistem na hiši. Moraš vedeti, da pri svojem sistemu večinoma ni vzdrževanja. ( se bolj redko kvari ), pri kabelskih sistemih večinoma znaša cca 2.400 sit mesečno.
Kar se tiče digitalnih programov , se dobi brez kartic, torej FTA ( free to air ) od programov bivše YU : SLO1, HTV1, RTS SAT- Srbija, TV CG, Makedonija, Brača Karič in par programov iz Kosova. S kartico pa še SLO 2, HTV 2,3. Originalne kartice za ponudnike programov iz tujine se pri nas ne dobijo, v tujini stanejo od 10 – 25 Eurov mesečno, kar pa glede na ponudbo ni dosti ( večinoma oddajajo med 20-40 programov v enem paketu). Toliko te stane RTV prispevek + vzdrževanje kabelske mesečno. Prostih programov z satelita Astra in Hotbird ( dva najboljša ) pa je cca 140, ki jih lahko gledaš brezplačno.
Da ne bom predolg, če imaš še kakšno vprašanje, se oglasi na e-mail.
Primož
Najlepša hvala za odgovor. Kar se tiče cene v glavnem razumem.
Zelo me moti menjava teh kartic, kot sem napisal prijatelji pravijo, da se menje lahko tudi vsk mesec in moraš to iskat okrog.
Zato se mi zdi nekoliko nepraktično. Poleg tega sem na žalost še v st. bloku in je malo težava tudi s prostorom za postavitev krožnika.
LP in še enkrat hvala!
LP
Oglasi se na e-mail, pa ti bom podrobneje razložil. Tega je preveč za pisanje. Imam pa stran http://www.pinosat-sp.si.
Primož