Saturacija
Pozdravljeni.
sin je star 3 leta in 9 mesecev, imel je predpisan sumamed zaradi atipične pljučnice, danes smo bili pri pediatrinji na kontroli. Povedala je, da ne sliši več piskov, saturacija se mu je gibala med 93-97 (se je jokal in bil vznemirjen ko mu je merila). Še zmeraj malo mokro izkašljuje – ven sicer ne izkašlja, očitno požre in še vedno smrka. Skratka nič posebnega.
Zdaj pa sem med spanjem opazila, da večkrat globoko vdihne in izdihne, pa sem mu šla z oksimetrom zmerit saturacijo, pokaže med 90-92. Ko globoko vdihne in izdihne sicer za sekundo skoči na 93,94,95, vendar se takoj nato spusti nazaj na 90,91,92. Vdihov na minuto ima 22. Spal je na boku. Meni se zdi da čisto vredu diha. Drugače je bil živahen, pa kar vredu je jedel. Ali ni to malo prenizka saturacija? Malo me skrbi, svetujete še kak obisk pri pediatru? Ali pa samo spremljamo in vidimo kako bo še naprej? Hvala za mnenje. Lep pozdrav, Miša
Med spanjem je nasičenost hemoglobina s kisikom vedna tudi malce nižja. POmembni so znaki težkega dihanja (stokanje pri izdihu, uregzanje jamice pod vratom, ugrezanjemebrebrnih prostorov), frekvenca dihanja (ki je bila normalna), vročina, splošno poslabšanje stanje. Če tega ni, sklepamo, d gre za običajni nočni padec nasičenosti in morda tehniko meritve.