Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Saturacija

Saturacija

Pozdravljeni,

ker je hcerka bila nedonosencek in imela padce saturacije (najnizja 79) zaradi dolgih dihalnih premorov, sem se zmeraj panicna. Po jemanju kofeinijevega citrata so bili izvidi po enem mesecu v redu.

Puncka je zdaj stara 3m in pol (korig.2m), ji pa moram ze priblizno 2 meseca vsaj 3-4x na dan ocistiti nos s fiziolosko in s tisto napravico potegniti smrklje ven, ker se drugace slisi ko diha, in dejansko pride ogromno ven med ciscenjem.. vcasih pa opazam, da je nekoliko “bleda” -bolj bledo/sivo v kotickih ust in pod nosom. Moz pravi, da se mu ne zdi nic drugacna kot po navadi, je pa res, da on nikoli nic ne vidi/ne opazi, zanj je zmeraj vse ok. To opazam predvsem ko lezi in ima glavno poravnano naravnost. Trdijo mi vsi, da je kriva svetloba. Licka so zmeraj rdeca, tudi na pregledih zdravnica ni nikoli opazila nobenih posebnosti. Jaz pa se kar ne morem sprostiti, zmeraj se sprasujem, kaj ce ji spet saturacija ni v redu, pa imam jaz prav in je res bleda. Ko je spala sem ji stela vdihe, ko je cisto mirna pridemo od 28 do 33. Ne opazam pa, da bi se matrala z dihanjem.

Ce bi bilo res kaj narobe, bi verjetno imela se kaksne druge znake ali ni nujno? Nocem pa pisati pediatrinji se mi zdi da ze tako stalno tezim ker zmeraj nekaj najdem…

Drži, res ste preveč prestrašeni. A saj poznate slovenski pregovor: Kogar kača piči, se boji zvite vrvi.

In tako se tudi vi, ki ste doživeli vse hčerine deSaO2 (samo pripomba: 79 % ni kaj prida znižana SaO2, ni vredna vašega strahu!) s kupom preiskav in zloveščih napovedi, bojite vsake, pa čeprav morda namišljene spremembe v njenem obnašanju, odtenku roza barve pod nosom ali ob ustnicah, globini vdiha, posameznega smrklja…

Le počasi se boste pomirili – pri tem vam je v najboljšo oporo mož. Ki nikakor ne disimulira težavic, ampak je (vsaj po mojih izkušnjah) zelo zanesljiv objektiven opazovalec stanja. Če ga le panična mama ne spravi “čez rob”. Takrat je koristen še posvet s pediatrom.

Vse kar opisujete, ni nič neobičajnega – vsekakor bi ob deSaO2 pričakovala pomodrevanje celotnega telesa (izjema je huda slabokrvnost, ko se ta morda ne vidi – a ima ob tem dojenček kup drugih, nezgrešljivih znakov, da nekaj ni v redu).

Smrkljčki so tudi običajni, še zlasti če drezate po nosu – kar vedno znova izzove draženje sluznice. Veliko bolje je nosek “zalivati” s fiziološko raztopino in pustiti, da smrkelj izkiha – ali pa pogoltne :-). Zvočni fenomeni ob prehodu zraka mimo smrklja v nosu so morda za mame moteči, a prav nič nevarni za otroka.

Pa lep nedeljski večer želim,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Ste me zelo pomirili s tem odgovorom, najlepsa hvala!

Se nekaj me zanima, kako je s spanjem na hrbtu/boku.. v porodnisnici so me ucili, da jo naj dajem na bok in podlozim zadaj hrbet da se ne prekucne… ampak od 3.tedna dalje ona spi samo na hrbtu, ce ne, joka. Tudi ko se doji, pride v postev le hrbet. Je v redu, ce spi na hrbtu, glavico obrne na stran, naravnost je le v budnem stanju, skrbi me bolj zato, ker sumim da jo muci refluks (vcasih more kupcka podreti tudi urco, dve po hranjenju, takrat se zbudi in je videti kot bi hlastala za zrakom, jo dvignem, parkrat pogoltne in spet normalno diha naprej. Bolj me skrbi, da bi se to zgodilo ponoci, jaz pa ne bi slisala…)? Smo poskusili tudi z dvignjenim vzglavnikom, pa se je vedno uspela spustiti cisto dol, ne vem, kako ji uspe… po novem pa spi z mano v postelji, samo tako prespi celo noc.

Najlepsa vam hvala se enkrat za odgovor!

Lp

Se nekaj bi samo vprasala glede te obarvanosti okoli ustnice… sem jo zaradi teze peljala k pediatrinji (samo preverili smo, ce lepo napreduje, ker ji zmeraj manj dodajam dodatka). Zdravnici sem omenila, da me skrbi, da je taksne barve, je rekla, da je res videti bolj bledo-zelenkasta nad in pod ustnico. Preverili so saturacijo, po tem ko je jokala -ta je bila 100%. Tudi kri je bila ok-ni anemicna. Kaj bi dejansko lahko bil razlog za taksno barvo, ker se nikakor ne morem navaditi, mi je cudno? Zdravnica je se povedala, da ce bi bilo kaj s srcem, ne bi imela 100% saturacije sploh?

Mamica272:

Nič slabega se ne bo dogajalo, če spi na hrbtu. Dojenčki pa praviloma ne marajo vzglavnikov, jih tudi ne priporočamo, saj jim lahko potisnejo zatilje navzpred in na ta način zožijo pot za dihanje…

Očitno pa si vaša dama spanje razlaga po svoje – in se je pridružila mnogim, ki spijo z mamami in očki. Ni ravno priporočljivo, a je zelo praktično za mirnejše noči staršev (če je le postelja dovolj široka).

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Se strinjam z vašo zdravnico, da tale odtenek barve okrog ust ni povezan ne s srcem, ne s pljuči. Očitno tudi s kakšnim drugim organom ne, če so preverili kri. Ima pa morda kožo na tem mestu bolj “debelo”, z malo več podkožnega maščevja, ki lahko daje vtis drugačne barve.

Lahko pa gre le za vaš občutek, strah – kar je verjetno zlasti v primeru, ko to barvo opazite samo vi, ne pa “naključni” opazovalci (seveda pod pogojem, da jih pred tem ne sprašujete “ciljano”, ali opazijo drugačno barvo okrog ust :-)).

Še en pozdrav,

New Report

Close