Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Sarkoidoza in Marshallov protokol

Sarkoidoza in Marshallov protokol

Pozdravljeni!
Vem, da ta forum ni namenjen sarkoidozi, vendar se mi je zdel še najbolj soroden glede na to, da so mi sarkoidozo pljuč odkrili pred približno petimi leti prav na Golnku. Deležen sem bil terapije z Medrolom, nakar se mi je stanje nekoliko popravilo. Na zadnjem pregledu sem bil v letu 2007, sedaj pa so se začeli javljati novi znaki. Na nosu imam iz rane mladosti brazgotino od šivov. Na mestu brazgotine se mi je kot posledica izpostavljenosti ekstremnemu mrazu (smučanje) pojavila oteklina (menim, da gre za lupus pernio, diagnostika je še v teku).
Ker vem, da pravega zdravila za sarkoidozo še ni, me zanima, kaj menite o zdravljenju po Marshallovem protokolu, ki ga očitno zadnjih nekaj let prakticirajo v najbolj razvitih državah, Dr. Marshall pa o tem predava vsepovsod po svetu, lani denimo na Medicinski fakulteti v Pragi.
Pričel sem resno razmišljati o nakupu zdravil v tujini in pričeti z omenjenim zdraljenjem.
Marshallov protokol
Faza1
Faza2-3
Za vsa mnenja se zahvaljujem!
Lp, Roman

Spoštovani,

vzrok ali vzroki sarkoidoze niso pojasnjeni. Kar nenazadnje velja v večji ali manši meri tudi za mnoge druge kronične bolezni.
Kar se seveda zrcali v tem, da sarkoidoze ne znamo pozdraviti.
Ne samo za sarkoidozo ampak tudi še za nekatere druge krončne bolezni-na primer astmo- se pojavljajo dokazi, da je povezana z nivojem vitamina D ali pa s kronično bakterijsko ali virusno okužbo.
Vsekakor so to zanimive hipoteze, ki se jih da braniti z mnogimi raziskovalnimi ugotovki.
Žal se jih ne da dokončno zagovarjati z edinim v medicini veljavnim dokazom, ki je pravilno zasnovana in na primerno velikem številu bolnikov izvedena klinična raziskava. Takšne klinične raziskave, ki bi potrdile (ali ovrgle) Marshallov protokol, pa še niso bile narejene.
Na podlagi posameznih primerov pa v medicini ne smemo sklepati-torej prenesti takšne morda pozitivne ugotovke na druge bolnike, ker je naravni potek sarkoidoze (ali astme, itd…)nepredvidljiv in je šlo morda le za ugoden potek bolezni in ne za “ugoden” vpliv zdravil.
Pač pa je povsem jasno, da imajo vsa zdravila, torej tudi zdravila, ki jih priporoča dr. Marshall, stranske, lahko tudi neprijetne ali celo nevarne učinke.

Naj zaključim. Marshallov protokol, naj zveni še tako zanimivo, še ni bil zadovoljivo klinično preizkušen. Zato vam ga ne priporočam.

Lep pozdrav
prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Pozdravljen g. Roman!
Oprostite,da se vmešavam,ampak tudi jaz sem pred tremi leti zbolela za sarkoidozo.Medrol sem jemala dve leti,torej sem eno leto brez.Me pa spet zelo močno začenjajo boleti sklepi,tako se je začelo prvič in me zelo skrbi.Kako dolgo ste bili vi na medrolu?Nodoznega eritema ni opaziti.Sedimentacijo pa sem imela prejšnji teden 42.A vi imate vedno povečano?

Hvala za kakršenkoli odgovor!

New Report

Close