sanje dvoletnega otroka
Z mojim otrokom, sva začela hoditi pred mesecem dni v vrtec. Zelo joče v vrtcu kot tudi doma. Bila je zelo družaben, vesel otrok, katerega danes ne poznam več.
Doma ne govori drugega kot samo o vrtcu, sploh se noče z ničemer zamotit, cel dan stiska igračko k sebi in govori, jutri ne grem v vrtec,…
Kar me pa najbolj skrbi, pa je to, da tudi v spanju, govori o vrtcu in tudi v spanju joče, in je ne moremo potolažiti.
Kako se naj obnašam do nje (cartam jo cel popoldan), kaj naj naredim, kako ji naj pomagam?
hvala
Iz osebnih izkušenj vam svetujem, da se čimprej obrnete na strokovnjaka (psihologa), ki se bo z otrokom pogovoril in odkril, kaj tiči za njenimi strahovi. Morda gre preprosto za šok, ki je nastopil ob menjavi okolja, morda je hčerkica preveč navezana na dom in starše in ne prenese tujih ljudi, morda pa je v ozadju kaj drugega. Bojim se, da sami temu ne boste kos, otroku pa lahko nerešeni konflikti in strahovi pustijo trajne posledice. Čimprej se torej obrnite na psihologa, še prej pa se pogovorite z njeno vzgojiteljico v vrtcu. Povprašajte o obnašanju hčerkice, o tem ali se je uspela vključiti v družbo ali se raje drži bolj zase. Kako je z obnašanjem vrstnikov do nje? Tudi z vzgojiteljico (-ami) se izčrpno pogovorite.
Dejstvo, da hčerkica govori in joče v spanju je znak, da je doživela hudo travmo.
LP
Mihc!
Tudi jaz se strinjam stabo.
Moj sinko tudi ni hotel hoditi v vrtec, zdaj pa ne v šolo- 1. razred. Nisem se pravi čas posvetovala in zdaj imamo kar nekaj težav.
Sicer ni sanjal in govoril v sanjah glede vrtca, a se vseeno pozna.
Kar lepo pojdita po strokovno pomoč!
lp
Poleg omenjenega nasveta se posvetuj tudi z vzgojiteljicami, vprašaj kako je v vrtcu, prosi za dodatno pozornost in upoštevanje trenutne situacije (naj mu namenijo več pozornosti, stiskanja, toplih besed itd. itd.). Nekaj je hudo narobe in ne pusti, da otrok tako trpi!
Moje mnenje je da bi mogoče premislila o privatnem varstvu ali varstveni družini, kjer je v skupini manj otrok. Tvoj otrok je še majhen in usmerjen vase, ne rabi še drugih vrstnikov.
Forum je zaprt za komentiranje.