Najdi forum

Pozdravljeni!
Imela bi vec vprašanj za vas. Zadnje čase intenzivno sanjam, sanje so predvsem na agresijo. Recimo nazadnje sem sanjala, da sem čakala na svojo utopitev nekje pod vodo na ladji. V glavnem sanje so bile milo rečene grozljive. Ko se spomnim vseh občutkov ujetosti, breizhodnosti, pritekanje vode v sobo, čakanje na svojo utopitev. Moram reči da se v zadnjih časih v svojih sanjah ogromno bojujem, borim za lastno prezivetje itd… Ali naj temu položim pozornost ali ne? Kako točno je s sanjami in kako jih vidite psihoanalitiki? Je kaj na tem? Ali lahko potegnem kakšne smernice trenutna situacija in sanje ali je to en navaden lari fari??
Hvala za odgovor

Pozdravljeni,

odgovor na to vprašanje sem že napisal, vendar se je očitno nekje izgubil. Bom poizkusil ponovno.

Freud je poimenoval sanje “kraljeva pot do nezavednega”. Nezavedno nam skozi sanje pronica vsebine, ki so odtegnjene zavesti. Skozi sanje nam nezavedno vsak vzgib želje sporoča tako dolgo, dokler ne bo razumljen (ozaveščen) in tako odtegnjen vladavini nezavednega.

Interpretacija sanj je odvisna od sanjavca, saj lahko iste sanje pomenijo vsakemu nekaj drugega. Navsezadnje smo sami zrežirali te sanje. Ko se lotevate sanj so pomembne vaše asociacije, ki jih imate ob tem. V sanjah je veliko zgoščanja in premestitev, zato ima lahko en dogodek, simbol, predmet ali oseba za vas ogromno pomenov.

Analiza sanj v resnici ne poteka tako, vendar zaradi omejitev medija (forum), sem improviziral in napisal nekaj vprašanj. Preberite jih in se ustavite pri vsakem vprašanju posebej, preden greste na naslednjega:

Vaše sanje: Vam se ponavljajo grozljive sanje, kjer se ogromno bojujete, borite za lastno preživetje ipd. Na ladji, ki je pod vodo imate občutek ujetosti, brezizhodnosti. Voda priteka v sobo in čakate na svojo utopitev.

Vam ob tem kaj pride na misel? Kakršnakoli asociacija, misel? Katera?

Za sceno ste si izbrali ladjo. Kaj vam pomeni ladja? Morje? Voda?

Za kaj se bojujete v vašem življenju? Kaj je tisto kar ogroža vaše preživetje? Tu gre lahko tudi za občutenje iz vaše preteklosti (npr. otroštva) in ne nujno sedanjosti.

Proti čemu ali komu se morate bojevati? Ali se vam zdi, da ta boj izgubljate?

Se kdaj počutite, da ste v pasivni vlogi? Da le čakate na neizogibno? Da ste porinjeni v nekaj?

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close