Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja sandalci pri 18-mesečniku

sandalci pri 18-mesečniku

Svoji leto in pol stari hčerki bi rada kupila poletne sandale, take, kot jih nosiva z možem in imajo tudi zadaj le pašček. Ker sem nekje brala, da bi morali imeti majhni otroci zadaj oporo, to pomeni, da bi morala imeti okrog pete popolnoma zaprt čevelj. To se mi zdi za poleti hudo mučenje otroka. Zanima me, ali ima kdo od staršev kaj izkušenj in nasvetov od pediatrov, kar se tiče takih obuval. Sicer pa je hčerka doma tako ali tako že odkar dokaj dobro hodi, vseskozi bosa. Od začetka smo ji dajali copatke, pa ji je bilo izgleda prevroče in jih je takoj sezula. Ali to pomeni, da bo imela kakšne okvare stopal?

Jaz sem pri svoji hčeri gledala do enih dveh let predvsem na to, da so čevlji anatomski. Kaj imajo zadaj in kaj imajo spredaj pa me ni zanimalo in sem ji kupovala čevlje letnemu času primerne. Moje mnenje je, da zaradi takih čevljev ne bo nič narobe. In včasih se mi zdi, da pediatri malce pretiravajo. Kupi ji čevlje po svojem instinktu.

seveda pa lahko dobiš tudi lahke, zračne čeveljce, ki imajo tudi zadaj oporo in niso vroči!

To kar pravijo pediatri bo že držalo. Otrok potrebuje oporo zadaj, ker se mu nogica še razvija.
Dobijo pa se tudi zračni čeveljčki, ki imajo prav tako zadaj oporo.
Ortopedi pa svetujejo, naj bodo otroci čim več bosi.
Sama navajm hčerkico prav na to. Pustim ji, da hodi bosa po stanovanju (in ne v copatkih, včasih celo brez nogavičk, če je toplo), po travi, po pesku, mivki,…

Saj, ravno to me bega: otroci naj bi čimveč hodili bosi (tudi naša je vseskozi bosa), po drugi strani pa naj bi sandali imeli oporo. Saj če hodijo bosi tudi nimajo nobene opore…..

Sama sem poleti za otroke kupovala lahke, platnene Petejanove copatke, ki izgledajo kot sandalci, ustrezajo pa vsem merilom (imajo oporo za nogico, imajo usnjen podplatek in niso vroči).

Špela

New Report

Close