Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Sanacija strehe na garaži?

Sanacija strehe na garaži?

Morda kdo ve, kako bi bilo najbolje sanirati ravno streho na garaži, ki pušča? Garaža je bila zidana pred približno 20 leti, na vrhu je betonska plošča, pokrita z lepenko.

še najlaže je obnoviti bitumensko lepenko…. ampak ko praviš da pušča, morda pa niti ne pušča, ampak imaš težave tudi s kondenzacijsko vlago, ki se nabira pod lepenko. Brez dodatne termoizolacije bo ta vedno problem….

Če res pušča, se dobi lepilo, ki ga naliješ v razpoke. Potem, ko boste razpoke zadihtal, pa nadaljujte z bit.lepenko..

Pozdravljeni,
ker sem ravno sama v takih težavah in sem pred dnevi tudi dejansko ukrepala, vam lahko povem, kako sem jaz rešila problem:
Z razliko od vas imam na betonski plošči le ibitol premaz (brez lepenke- ki je danes skoraj ne uporabljajo več, ker ni tako hidroizolacijsko učinkovita), v garažo mi skozi razpoke pušča voda; ker trenutno ne nameravam veliko investirati, sem se odločila za začasno in najbolj nujno rešitev: ta pa je premaz z Tekadom-om (1 l cca 2.300 SIT), ki vsebuje vlakna in zamaši razpoke.
Pozanimala sem se veliko in veliko prebrala o izdelkih za tovrstno rabo tudi na internetu, in verjetno tudi v vašem primeru, če bi se odločili za res dobro sanacijo, bi morali narediti naslednje:
1. premaz idrozant ali nekaj podobnega – masa v pahu se meša z vodo in prekrije betonsko ploščo – mogoče bi vi to izpustili,glede na to, da imate že lepenko in bi izolirali od točke 2 naprej:
2. premaz z Ibitol-om (9l cca 2.300 SIT)
3. “varjenje” oz. polaganje Izotekt rol 3 ali 4 mm, lahko tudi dva sloja ( 10m2 stane cca. 3.700 SIT)
4. polaganje mreže
5. zaključek beton (drobnejši pesek) cca 4-5 cm, po možnosti zmešan z dol. količino hidro lepila, nagib za odtok vode

Naj povem, da nisem specialist , upam lahko le, da vam bom z zgoraj opisanim vsaj malo koristila.

Lep dan

Nataša

Ponovno bi odprla to temo, saj imamo pri nas enako težavo. Od takrat je veliko novih izdelkov na trgu, zanima me, kako se to da rešiti. Marsikaj smo že poskusili in nič ni dolgo delovalo.
Hvala vsem za odgovore.

In kaj vse ste že preizkusili?
Narava teževe je ………………
Tip težave………, malce opisa bi se prileglo.
Še lepše, kakšno sliko, ta pove več kot sto besed.

LP

Težavo je opisal že tisti, ki je temo začel. Torej, betonska streha garaže pušča. Premaz z ibitolom in lepenka je na njej. Na drugi strehi z enako težavo pa smo poskušali tkk premaze, tudi ni pomagalo. Zanimajo me kakšne bolj učinkovite zadeve.

Kot prvo bo potrebno do”živega” odstraniti poškodovano staro izplacijo in poškodovan beton. To lahko narediš z “Wapom” (visokotlačni čistilec s katerim operemo avto) ali na roke s štemanjem. Vsekakor postrgaj izolacijo in beton v živo.
Sledi prednamaz in sanacija betonske plošče. Lahko uporabiš kakšen hitrovezoči sanirni premaz za beton.(beton sanir; Ta je od Cinkarne, ima podobno sanirno zadevo Sika,..)
Tu je potrebno najti primeren sistem : Obstaja Sika ; kakšna Frankoplan folija; EPDF folija; morda izvedba “Obrnjene strehe”;…
Vse je tu odvisno od globine žepa.
Nisi napisala kaj boš imela na terasi ? Pohodna ali samo streha (se ne boste sončili, ne boste imeli mize in stole….)
Od tega tudi zavisi sistem sanacije.
Imate odkapni rob na plošči-strehi garaže narejen? Kolikšen je padec plošče?

LP

Jaz bi se pa kar navezala na to temo, če ne zamerite.
Mi imamo pa na novo postavljeno garažo, z ravno betonsko streho, ki bo služila kot terasa.
Objekt je bil narejen lani jeseni, ćez zimo pa se je na plati pojavila velika količina peska, kot da bi se plata drobila.Plošča je narejena iz peska vode, betona in železnih vlaken, ki se dajejo v estrihe.
Kako naj ploščo(teraso)zašćitimo, ker ploščic še kar nekaj časa ne bo?

vodar, daj pokomentiraj malo : Ali niste uporabili armaturne mreže ??
Kolikšna je velikost vaše ab plošče/garaže soidaj?
Ste imeli statični izračun za takšno izvedbo?
Dvomim, da ste delali brez mrež!!! Sama mikro armatura ne prenese toliko nategov, da bi samostojno držala AB ploščo.
Da niste že naredili naklonskih estrihov??
V kolikor imate mikro armaturo iz kovinskih delov, bo potrebno najprej , podobno kot sem odpisal zgoraj, očostiti beton ki je poškodovan (se lušči= pesek po tvoje); nato sledi zaščitni sanacijski premaz , na njega pa položite kakšno epoksi smolnati premaz.(Sika, Cinkarna Celje)
Bitumenski trakovi se lahko vgradijo, a je potrebno paziti, da je sanacijski premaz dovolj debel, da prekrije kovinske iglice=kovinsko mikroarmaturo. Tu boste potrebovali vsaj dva sloja.
Izvedba zaščite, hidroizolacijske, je odvisna od globine denarnice. Za nakaj časa se lahko izvede bolj začana rešitev, a predlagam, da se enkrat naredi v redu. V nasprotnem imate dvakratne stroške.
Kakšen bo kasnejši namen terase? Za mizo in stole, za sončenje, za piknike,….

LP

Da malo pojasnim, ker sem res premalo opisala;
ja, AB plošča je narejena z armaturo, in gor je že hidro in topl.izolacija)(premaz,bitumen in nato stirodur).
Na ta sloj je narejen estrih, v katerega smo dali tista mikroarmaturna vlakna.In ta sloj, se pravi estrih, se lušči.
Je pa res, da malo stoji voda, ker so luknje za odvodnajavanje malo više, ker je računano še 1-3cm za ploščice.
Namen terase bo: terasa- se pravi miza, stoli, senčnik…
Ampak nekoč bomo položili ploščice.

Ali obstaja kakšen premaz ali kaj takega? Hidrostop se mi neumno zdi dajat, ker je spodaj itak hidroizolacija.Moralo bi biti za zaščito estriha.

Grezilo, prosim za kakšen nasvet?

Vodar,v kolikor je estrih poškodovan, ne bo pomagalo drugega kot da se izvede sanacija. Sama barva ali premaz bo zdržal le do zime. Med zimo bo zopet začel razpadat.
Hidrostop kot tak NI hidroizolacija ampak le služi zaščiti le te.
Bi predlagal, da posanirate poškodovan beton (beton protekt ali podobna zadeva) in nato v dveh slojih+mrežica nanesete hidrostop (Mapeum, Uzin, slična masa proizvajalca nekje v okolici Horjula).
http://www.emsa.si/produkti/dakorit_ruflex.html
http://www.emsa.si/produkti/dakorit_pur.html morda povprašaš tule kako in kaj.

Sama barva ali premaz razen epoksija ne bo pomagal oz. ne bo efekta dokler ga ne naredite di konca.

Hvala za koristne informacije. Glede na to, da je bila zadeva že dvakrat sanirana s katranom, po moje to ne bo šlo dol z visokotlačnim čistilcem. Ni odkapnega roba, garaža se drži stene sosednje hiše, padec 2%, samo streha, ni pohodna. Res sem gledala sika folije, vendar te ne prenesejo stika s katranom, se pravi, da bi morala zadeva res biti očiščena v nulo. Tokrat se bo treba zadeve rešit ravno z globokim žepom, ker so prej naredili le na en dva tri.

Hvala še enkrat!

Ana, malce bolj natančno napiši “Glede na to, da je bila zadeva že dvakrat sanirana s katranom, po moje to ne bo šlo dol z visokotlačnim čistilcem
Je to res katran (ter po domače) ali imaš bitumenske trakove.

Ibitol sem mislila, mi rečemo kar katran. Tud mojster je tako rekel. V glavnem, zadeve ne bomo poštimali sami, je že zmenjeno z mojstri, da se je lotijo. Lepenka je pa tako in tako bila tako slaba, da je res ni bil problem odstranit s čistilcem. Se vidi, da se spoznaš, grezilo, zato hvala za vse napotke.

New Report

Close