Sanacija parketa
pozdravljeni, upam da mi bo kdo znal odgovoriti na vprasanje ki me muci ze nekaj casa. V stanovanju v zelo stari hisi, je polozen parket ki blazno skripa, ne samo na parih mestih, ampak vsepovsod. Zanima me, kaj bi bilo potrebno narediti pri sanaciji parketa? Menjala ga ne bi, ker ao deske lepo ohranjene.
Pozdravljeni,
v takih primerih je najbolje, da se parket “preloži”. Ves parket se previdno odstrani in očisti. Podlaga se sanira, po potrebi obdela, zravna…. in nanjo spet položi isti parket, pri tem se po potrebi kakšno deščico zamenja ali pokita, vse prebrusi in polakira ali olji , odvisno kaj želite in kaj je možno. Stari parketi so bile masivne deščice konkretne debeline in se jih da lepo sanirati.
Po vsej verjetno so pod starim parketom deske, katere so včasih dajali namesto tlakov in škripajo deske, ne pa sam parket. Parket se odstrani in se izvedejo betonasti ali pa suhomontažni tlaki iz osb plošč in se nato stari parket položi nazaj, pobrusi in prelakira. Je pa kar dolgotrajen in relativno drag poseg, je pa vredno če vas moti.
Lp