Šampinjoni pod 1. letom – lahko?
Ali katera ve, ali so tudi šampinijoni do ?? 3. leta prepovedani za male?
Jaz sem včeraj svoji 10 mesečki naredila tako super omako za čez polžke, da sva si obe lizali prste… 🙂 Recept sem pobrala iz Velike paparice za male papavčke in niti pomislila nisem, da bi ji lahko škodilo, saj je recepte pisala profesionalka, ki dela na otroški kliniki v Angliji….. No, saj mali ni nič škodilo (no, nič ni videti), ampak prijateljica mi je danes rekla, da ne bi smela…. Hmmmm kot že napisano, mala ni imela nobenih težav, pik ali česa podobnega in včeraj je prav z veseljem jedla (ja v primerjavi s kuhano zelenjavo, je bilo veliko bolje-tudi če je bilo nesoljeno!) – je pa ta recept v tej knjigi napisan za otročke od 6-9 mes.
Zanima me, kako ve in ali se doma vzgojeni šampinijoni (kupljeni v trgovini) štejejo za gozdne gobe ali je kakšna razlika…..
Jaz nimam pojma o teh zadevah – so pa dobre.
Hvala vsem.
Jaz jih do pred enim tednom nisem dala, star je 3 l. Goba je začimba, dokaj težko prebavljiva in pri nas velja, da za otroke ni primerna.
Ja, gobe bi morali uporabljati kot začimbo – t.j. tako malo gob v neko jed. So izredno težko prebavljive zaradi hitin-a ali česa že. Baje je to snov, katere je veliko tudi v rakovem oklepu…
Kako pa je s šampinjoni pa žal ne bi vedela.
Vem samo, da mojemu gob (tudi šampinjonov – za ziher) še dooolgo ne bom dala.
Jaz sem ti to knjigo izposodila v knjižnici, kopirala, zvezala v spiralo (ca. 2 jurja) in mi je super, saj je polna super idej.
Pa še recept:
TESTENINSKA POLIVKA IZ PARADNIŽNIKA IN ŠAMPINJONOV (za od 6.do 9. meseca)
za 3 porcije potrebuješ (kao mišljeno, da 2 zamzneš – ali pa ju poje mami za kosilo)
1 velik paradižnik, olupljen, brez semen in razkosan
2 lista bazilike
15 g margarine
4 mladi šampinjoni, narezani na lističe
1 jedilna žlica mleka
20 g mozzarelle (jaz dala en topljeni sirček)
Paradižnik skupaj z baziliko 2 min cvreš na margarini. Dodaš šampinjone in cvreš še 2 min. Dodaš mleko in sirček (mozzarello narežeš na kockice). Dobro premešaš, da se sir stopi, potem zmešaš z kuhanimi testeninami (jaz ji dam zdaj že male Merkatorjeve polžke, prej sem ji pa kuhala zvezdice, ki so v bistvu za v juho). Za manjše lahko vse zmiksaš, ali pa jeste tako kot se skuha… (naša je to že kar tako, pa ima samo 2 spodnja zobka).
Še en recept za 4 porcije – ŠAMPINJONOVA TESTENISKA OMAKA (6-9.mes) je pa z
1 šalotko, 25g porovega belega dela – to se kao nariba (nisem vedela), malo margarine, 50 g šampinjonov, 50 ml piščančje juhe.
ZELENA TESTENINSKA POLIVKA
Še ena ideja za polivko čez testenine:
175 g bučk, 50 g stročjega fižola, 2 jedilni žlici piščančje juhe. 8-10 skuhaš prvo dvi dve zadevi, zmiksaš z juho, preliješ… (še nismo probali)