Najdi forum

Samozdravljenje in savna

Jaz zelo rada zahajam v savno, kjer se kar veliko spotim. Tudi športam zelo rada, saj imam občutek, da gre vsa napetost iz mene preko napora in potu. Ali lahko na isti dan kombiniram savno in terapijo z infrardečo toploto, ali mislite, da bi oboje malce preveč izsušilo moje telo in bi lahko dehidrirala?
najlepša hvala za odgovor

Spoštovana,
Savnanje je proces, ki ga sprožite tako da se izpostavljate toploti v prostoru, ki je segret na višjo temperaturo od telesne. Telo vklopi obrambne mehanizme in med drugim tudi izloča vodo za hlajenje v obliki potu. Savnanje tako kot to delate pa izvajamo v finski (suhi)lsavni, turški ali mokri savni in različnih modifikacijah za katere je značilna temperatura prostora višja od telesne temperature.
Infrardeče toplotno obsevanje telesa pa ima za posledico blagi dvig telesne temperature in zaradi tega sprožitev blage hipertermije. Dvig telesne temperature se manifestira tako da se med drugim tudi izdatno znojimo. Ta pot ima drugačno sestavo, kar enostavno ugotovimo že po vonju. Toda bolj pomembno kot potenje je povečano izločanje kortizola, citokinov, kar ima za telo drugačne blagodejne posledice.
No, to tudi ne dosežemo v vsaki kabini, ki ji pravimo infrardeča savna. Pomembno je izbrati pravo in preizkušeno tehniko in infrardeče sevanje. Za športnike je zelo pomembna še ena preizkušena lastnost infrardeče toplote in to hitra, ter temeljita regeneracija ter sproščanje mišične napetosti, okrevanje po poškodbah in boleznih.
Glede izsuštive imate prav. Infrardeča kabina se za temeljito znojenje se priporoča 2-3 tedensko, za pregrevanje sklepov, hrbtenice in mišic pa brez omejitev po lastnem občutku. Zato bi verjetno bilo podvajanje s klasičnim finskim savnanjem le malo preveč ali pa pravilna kombinacija.
Lep dan in lep pozdrav,
B.Vugrinec

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close