Najdi forum

samozavest pri otroku

Včeraj sem imela govorilne ure. Mala hodi v prvi razred, menda razturava 100/h, full pridna, vse naredi nadpovprečno super in sploh in joh… Skratka fajn glede na to, da jo nikoli nisem posiljevala s kakšnimi krožki in učenjem… Edino problem ki se mi zdi kar velik pa je ta, da se ne zna postavit zase. Ko jo kakšen sošolec kaj preveč dregne ali “užali” se stisne v kot in joka. Nasploh se ne zna postaviti zase. Malico raje izbruha kot da bi rekla da ne more več, čeprav jo NE silijo in ne Zahtevajo od nje, da vse poje. Kako naj ji vlijem poguma in samozavesti, saj se zdi škoda da bi revež tako trpel, pri vseh ostalih super kvalitetah, ki jih premore?
Hvala in lep dan še naprej.

Draga “mama-prvošolke”!

Ravno včeraj sva z eno gospo govorili o sinu njene prijateljice, ki je namesto svoji mami njej napisal SMS, kako zelo se boji svoje mame, ker mu v šoli ne gre. Nekako tako-zgodbe ne poznam v detajle. Potem pa sem jaz pristavila svoj lonček, da sem zadnje čase slišala že več zgodb, kako so starši flegma glede otroka, otrok pa je 110% zagnan v šoli itd.

Menim, da ni pravil. Starši prevečkrat mislimo, da imamo še kako veliko opraviti pri tem, kako je z našim otrokom. Do neke mere je to res, naprej pa je vsak otrok zgodba zase in ne vemo, kaj je prinesel v svojem nahrbtniku s seboj na ta svet.

Morda bi se lahko obrnili na šolsko psihologinjo, socialno ali svetovalno delavko ter ji povedali, kaj vas tare. Dober naslov bi bil tudi SVETOVALNI CENTER ZA OTROKE, MLADOSTNIKE IN STARŠE (01/583-7500), pa gospa Marja STROJIN v reviji O OSEBNOSTI ali pa gospa Eva KUHAR, ki odgovarja staršem v reviji JANA. Slednji dve se mi zdita izredno dobri sogovornici, sočutni, čuteči, razgledani, s posluhom tako za otroka kot za starša. Poskusite!

Če vam je težko storiti prvi korak, me lahko pokličete na TEL.: 04/236-26-10, da skupaj prebijeva led in boste šli potem sami naprej. Iz prakse se spomnim, da mi je bil všeč pristop, v katerem so morali starši v primeru otrokovih težav najprej začeti odkrivati sebe in ko so počeli to, je bilo tudi z otrokom bolje. Možnosti je veliko, vsak pa si izbere tisto pot, ki mu je najbolj pisana na kožo.

Draga mamica, upam, da ste v pisanju našli nekaj zase. Oglasite se še kaj!

LP. Maja

Draga “mama-prvošolke”!

Rada bi samo še nekaj dopisala: Gospa, ki odgovarja staršem v Reviji JANA, je Eva HROVAT KUHAR, mama dveh otrok, univ. dipl. psihologinja, družinska terapevtka in vedenjska terapevtka.

Vprašanja v zvezi z vzgojo otrok lahko pošljete na naslov: JANA, DELO REVIJE, Dunajska 5, 1509 Ljubljana ali po e-mailu: [email protected] (oboje s pripisom “ZA EVO HROVAT KUHAR”).

Prepričana sem, da boste tam dobili pravi odgovor na svoje vprašanje.

Srečno! Maja

New Report

Close