Samozavest
Pozdravljeni pišem vam zaradi moje ne samozavesti. To se dogaja že od kar se spomnem. Stara sem 47 let in včasih se počutim kot da jih imam 15. Najbolj se je to kazalo v zakonu, po 15 letih sem se ločila in spoznala drugega partnerja kar. Je bil čisto nasprotje bivšemu možu v dobrem smislu. Pred 4 meseci sem dobila službo in tukaj se mi sedaj najbolj kaže kako ne samozavestna sem. In tk mi gre zelo na živce. Najbolj se kaže če kaj narobe naredim in takrat bi se najraje pogreznila v zemljo.
Zdravo, Roža 73.
Da čim krajše napišem: naučiti se moraš, kako te za kakšno stvar preprosto boli ku**c. Oprosti izrazu, ampak meni je najbolj pomagalo. Ne da preklinjam, ampak najbolje je v takšni situaciji sam v sebi reči “ko vas je*be” in pozabiti. Drugim je 100x manj mar za tvoje napake in ob večeru pred spanjem se s svojimi napakami obremenjujemo samo se sami s seboj.
Normalna so tvoja čustva, ampak preprosto ne obremenjuj se toliko za druge. Vsak dela napake.
Glede nesamozavesti so to verjetno tako globoke korenine, da ti mi tukaj prek foruma ne moremo kaj prida pomagati. Samozavest pridobivamo kot malčki ob starših, ki nam izkazujejo ljubezen in podporo, so topli, skrbni, nas spodbujajo (in postavljajo zdrave vzgojne meje, ne da nas zatirajo in nas že vnaprej obsodijo na propad).
Lahko pa precej hitro vplivaš na svoje odzive, ker je to tudi stvar vaje. Moraš se pripraviti vnaprej. Kdor dela, greši. Napake so tudi različnih vrst, ene so hude, druge so manjše. Nekaj je odvisno tudi od sodelavcev in nadrejenih. V toksičnem delovnem okolju vsi samo prežijo, kdaj bo kdo naredil napako. V normalnem okolju ti ne bodo ravno ploskali, ampak če vidijo, da ti ni vseeno in da se trudiš, bo to šlo mimo. Verjetno vsi ostali prej pozabijo na napako kot ti, kar pa mogoče tudi ni tako slabo. Odzivi: Zelo hudo mi je, da sem ga pobiksala, ampak točno vem, kaj sem naredila narobe, in bom zdaj pazljivejša. Hvala, ker si me opozoril-a. To mi pomaga, da se hitreje učim. Te lahko naslednjič prosim, da preveriš, preden stisnem enter?
Kakšen pa je konkretno odziv, če narediš napako?
In naj ti ne bo nerodno prositi za pomoč. To ni znak nesamozavesti, ampak preudarnosti. Zavedaš se, da imaš svoje meje, kar je večinoma samo dobro. Poleg tega po štirih mesecih še nisi v rutini in tudi drugi niso bili.
In še, kljub vsej svoji nesamozavesti ti je uspelo zapustiti neprimernega partnerja, kar je kot prvo, vedno zelo težko, kot drugo, za osebo, ki nima potrebne samozavesti, pa skoraj nemogoče. Tudi če nisi samozavestna, si v sebi močnejša, kot se ti zdi.