Najdi forum

Šamotna malta

Lani poleti sem si sezidal vrtni kamin. Rad ustvarjam, pa sem mislil, da to meni nebi smelo predstavljati težav. Narisal sem načrt, kupil šamotno opeko, šamotno malto, vodno steklo in pričel zidati. Pred leti sem že zidal dimnik, takrat ni bilo šamotne malte, pač pa šamotna moka in steklena voda. Na vrečki od šamotne malte so bila kratka navodila. Prodajalka v Merkurju mi je povedala da nimajo šamotne moke, ampak samo šamotno malto. Za vodno steklo mi je svetovala naj ga vseeno dodam, čeprav sem v navodilu prebral, da se malta meša z vodo. V navodilu je tudi pisalo, da ni za zunanjo uporabo in da preden prvič zakurim moram počakati 48 ur. Da ni za zunanjo uporabo se mi je zdel nesmisel, saj dimnik na koncu vedno pogleda ven iz strehe, torej je problem sonce dokler ni malta suha, zato sem vrtni kamin prvi dan polival z vodo, drugi dan pa sem čez vrgel deko. Namesto 48 ur sem čakal le 40 ur, saj sem bil že zelo nestrpen da ga sprobam, ravno nedelja je bila, pa smo zakurili z drvi in ogljem, ter spekli čevape. Že naslednjič, ko sem ga želel uporabljat, sem ugotovil da malta ne drži nič. Lahko se jo spraska kar z nohti. Ker ne drži niti toliko, da bi imel težave z demontažo in očiščenjem opeke, sem se odločil da spomladi stvar saniram oziroma sezidam ponovno. Rad bi vaše nasvete, ker se bojim, da bi bilo še enkrat isto. Kje naj kupim malto, ki bi bila za zunaj.

šamotno malto ne smeš polivati- zato tudi piše da ni za zunaj. treba jo je zaščititi pred vlago in vodo vsaj 48 ur po vgradnji. po 48h pa zakuri in potem vlaga več na bo problem.
lp Dejan

mene pa zanima kak se zida z šamotno moko in vodnim steklom …. v navodilih piše da moram površino premazati z vodnim steklom nato pa zmešat 250ml na kilo šamotne moke in mazat kot kit …. če kdo ve naj pove 😀 LP tomi

New Report

Close