samostojna novinarka
Lep pozdrav!
Upam, da mi boste lahko pomagali z informacijami, za kar se vam že vnaprej zahvaljujem.
Nisem redno zaposlena, imam status svobodne novinarke, ki mi ga je podelilo ministrstvo za kulturo, in vsak mesec plačujem prispevke za zdravstveno inn pokojninsko zavarovanje.
Zanima me, ali mi kljub temu pripada porodniško nadomestilo in kako je z bolniško (morda veste tudi, koliko znašata?). Na primer, da zanosim in ne morem opravljati dela do začetka porodniške. Kdo mi v tem primeru plačuje bolniško – če sploh kdo?
Res hvala za informacije!
Spoštovana Zara!
Porodniško nadomestilo vam, če plačujete tudi prispevke za porodniško vatsvo, pripada, seveda ob pohojih iz zakona (določeno obdobje zavarovanja). Za podrobnejše informacije glede porodniškega nadomestila se lahko obrnete na naš center, kjer ste upravičena do prvega brezplačnega pravnega nasveta.
Glede nadomestila zaradi začasne zadržanosti z dela pa takole: do 31. delovnega dne v mesecu stroške nadomestila krijete sama, tako kot samostojni podjetniki. Po 31. dnevu pa ste upravičena do nadomestila s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Višina tega nadomestila je odvisna od razloga zadržanosti. V vašem primeru bi to nadomestilo znašalo 90 % od osnove, pri čemer je osnova za nadomestilo zavarovančeva povprečna mesečna plača in nadomestila, ki so bila izplačana v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela.
Lep pozdrav,
Tanja Koderman
Forum je zaprt za komentiranje.