Najdi forum

Samoporjavitvena krema

Spoštovani,

zanima me če se je v času nosečnosti dovoljeno mazati s samoporjavitveno kremo? Lahko to kakorkoli škoduje otroku?

Že vnaprej najlepša hvala in lep pozdrav,

Maruša

Spoštovani,

uporaba samoporjavitvene kreme, ki vpliva le na povrhnjico kože, je v nosečnosti verjetno enako varna kot uporaba katere koli druge kozmetike. Dokončnega mnenja brez raziskav sicer ni mogoče podati, iz etičnih razlogov pa tovrstnih študij ni in jih verjetno tudi nikoli ne bo.

Bi pa tukaj pripomnila še nekaj drugega. Porjavelost zaradi sonca pri ljudeh, ki imajo sicer svetlo polt, ni znak zdravja in lepote, pač pa znak okvare kože zaradi ultravijoličnih žarkov in mehanizem, s katerim se koža bori proti škodljivim UV-žarkom. Porjavelost pomeni, da je v koži prišlo do okvar, ki pomenijo večje tveganje za kožnega raka pozneje v življenju, koža se tudi hitreje stara. S porjavelostjo po sončenju se koža do neke mere zaščiti pred UV-žarki, vendar je takšen “zaščitni faktor” nizek in minljiv v nekaj tednih, okvare kožnih celic pa ostanejo. Porjavelost ob uporabi samoporjavitvene kreme je v tem smislu sicer bolj “zdrava” kot porjavelost zaradi sonca, vendar nas ne ščiti pred UV-žarki in je treba zato dodatno uporabljati zaščitni faktor, kadar gremo na sonce. Bi si pa dermatologi želeli, da ljudje preprosto naredimo premik v glavah in sprejmemo svojo polt takšno, kakršna je, kot našo najlepšo barvo, ki nam tudi najbolj pristoji. Tako bi se zmanjšalo še vedno preveč razširjeno sončenje in uporaba solarijev, s tem pa tudi tveganje kožnega raka.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Spoštovali,

ali je dovoljena uporaba samoporjavitvene kreme v času dojenja?

je dovoljena, odsvetujem jo le za mazanje dojk in zlasti bradavic.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close