SAMOPOMOČ PRI ZAKISANOSTI TELESA
Samopomoč pri zakisanosti telesa
Med razkisanjem telesa se moramo namreč strogo držati navodil iz bazične diete. To pomeni, da mora biti na našen jedilniku 80 odstotkov bazičnih živil in samo 20 odstotkov živil, ki zakisajo telo. Vendar so za čim hitrejše razkisanje telesa, poleg bazične diete, potrebni še drugi ukrepi, ki jih bomo opisali v nadaljevanju. Razkisanje telesa ponavadi traja od 4 do 18 mesecev, odvisno od tega, koliko smo zakisani.
Zakisanost svojega telesa lahko sami izmerimo in sicer z merjenjem pH vrednosti urina. Merimo ga z lakmusovim papirjem (mora imeti čim bolj natančno skalo merjenja) najmanj tri dni, vsakokrat, ko gremo na stranišče. Vrednosti vnašamo v diagram, pri čemer upoštevamo tudi čas, ko smo opravili merjenje. Posamezne vrednosti merjenj povežemo v krivuljo. Krivulja idelano zdravega človeka se giblje med 6 in 8 pH. Če so naše izmerjene vrednosti pod ali nad idealnimi vrednostmi, smo zakisani.
Predlagamo, da te ukrepe proti zakisanosti izvajate tri mesece, potem pa za tri dni prekinete z njimi. Četrti in peti dan si zopet merite pH urina. Na takšen način boste lahko sami ugotovili, kako se je stanje izboljšalo in koliko ste še zakisani. Če je urin še vedno izven priporočenih mej, nadaljujemo z razkisanjem telesa.
1. Zjutraj, takoj ko vstanemo, spijemo najmanj 0,5 litra čiste vode (prečiščene, izvirske, ustekleničene). Telesu s pitjem vode pomagamo, da izloči strupe, ki so se zbrali čez noč. Večini ljudi, ki so zakisani, primanjkuje vitaminov, mineralov in encimov, zato lahko vodi primešajo zelenjavno-sadne koncentrate in dan začnejo z dodatno količino vitalnih snovi. Vsi tisti, ki imajo čas, pa si lahko sami stisnejo sok, ki naj bo predvsem iz zelenjave in surovin ekološkega izvora. Vodo ali napitek moramo zaužiti najmanj 15 minut pred zajtrkom.
2. Bazični zajtrk po navodilih iz tabele (na primer samo sadje ali hrustljavi kruhki z zelenjavnim namazom). Bolj smo zakisani, večji delež bazičnih živil mora biti na jedilniku.
3. Zaradi zakisnosti telesa moramo čez dan piti veliko vode in bazičnih mineralov. Takoj po zajtrku si pripravimo mešanico iz 1,5 litra čiste vode in bazičnih mineralov (najboljši so v obliki citratov). Ta mineralni napitek pijemo po požirkih ves dan. Kdor želi, si lahko za kontrolo z lakmusovim papirjem izmeri vrednost pH urina: ob uživanju mineralov naj bo vrednost pH (čez dan) med 7 in 7,6. Če je vrednost urina podnevi nižja (prekisla), dodamo več bazičnih mineralov, če je previsoka (preveč bazična), zmanjšamo odmerek.
4. Bazično kosilo (na primer dušena ali pečena zelenjava s krompirjem, velika solata z malo piščančjih prsi)
5. Popoldne ne pozabimo na pitje bazičnih mineralov iz točke 3. Seveda moramo čez dan spiti več kot 1,5 litra vode (priporočilo: na 25 kilogramov telesne teže liter vode), zato poleg mešanice z bazičnimi minerali (citrati) pijemo tudi čisto vodo ali čaj, ki ga prav tako skuhamo iz čiste vode.
6. Bazična večerja (na primer zelenjavna enolončnica, jajca z zelenjavo in kosom polnozrnatega kruha).
7. Kadar smo zelo zakisani, je priporočljivo, da se določeno obdobje (na primer prve tri tedne, ko začnemo z dieto) klistiramo z bazičnimi minerali. Glede na potek dneva se lahko klistiramo že zjutraj, ko opravimo veliko potrebo, ali pa popoldne oziroma zvečer, ko pridemo iz službe in imamo več miru. Za bazični klistir zmešamo liter vode s četrtino čajne žlice bazične soli (na primer sode bikarbone). Med klistiranjem ves čas masiramo trebuh v liniji od anusa po črevesju navzgor in poskušamo zadržati bazični klistir najmanj 10 minut.
8. Razkisanje telesa lahko pospešimo z bazičnimi kopelmi. Če nimamo kopalne kadi, priporočamo nožne kopeli, ki jih izvajamo vsak dan in naj trajajo od 30 do 60 minut. Kopeli celega telesa izvajamo en- do dvakrat na teden in morajo trajati najmanj 90 minut. Razkisanje telesa z bazičnimi kopelmi je zelo učinkovito, zato tega ukrepa ne smemo preskočiti ali zanemariti. Dobimo lahko že pripravljene mešanice ali pa si jih pripravimo sami, vendar jih moramo dozirati tako, da bo pH vode pred kopeljo 8,5.
9. Pred spanjem telesu spet privoščimo dodatne vitamine, minerale in encime, kot smo opisali v točki 1. Vendar pred spanjem zaužijemo manj vode (na primer samo dva decilitra vode) kot zjutraj. Dodatne vitalne snovi bodo telesu ponoči pomagale pri razstrupljanju. Aktivna so še zlasti jetra, preko katerih tudi razkisamo telo.
Če boste zaradi spremenjenega jedilnika preveč lačni, si svoje obroke začinite z visoko kakovostnimi olji (laneno, olivno). Na dan priporočamo 2 do 3 jedilne žlice olja, ki nasiti in ne zakisa telesa.
PREGLED UKPREPOV:
1.Takoj, ko vstanemo
Lažja zakisanost: 0,5 litra čiste vode
Močna zakisanost: 0,5 litra čiste vode s sadno-zelenjavnim koncentratom
2.Zajtrk
Lažja zakisanost: > 70 % bazičnih živil
Močna zakisanost: > 80 % bazičnih živil
3.Dopoldne
Lažja zakisanost: 1,5 litra čiste vode z bazičnimi minerali (bazični prašek s citrati)
Močna zakisanost: 1,5 litra čiste vode z bazičnimi minerali (bazični prašek s citrati)
4.Kosilo
Lažja zakisanost: > 70 % bazična živila
Močna zakisanost: > 80 % bazična živila
5.Popoldne
Lažja zakisanost: pitje bazičnega napitka iz točke 3
Močna zakisanost: pitje bazičnega napitka iz točke 3
6.Večerja
Lažja zakisanost: > 70 % bazična živila
Močna zakisanost: > 80 % bazična živila
7.Čez dan
Lažja zakisanost: –
Močna zakisanost: bazični klistirji (liter vode, ¼ bazične soli)
8.Čez dan
Lažja zakisanost:
– vsak drugi dan: nožna kopel 30–60 minut (jedilna žlica bazične kopeli)
– vsak tretji ali četrti dan: kopel celega telesa 90 minut (tri jedilne žlice bazične kopeli)
Močna zakisanost:
– vsak dan: nožna kopel 30–60 minut (jedilna žlica bazične kopeli)
– vsak tretji dan: kopel celega telesa 90 minut (tri jedilne žlice bazične kopeli)
9.Pred spanjem
Lažja zakisanost: –
Močna zakisanost: 0,2 litra čiste vode s sadno-zelenjavnim koncentratom
Avtor:
Dominik Golenhofen, zdravilec
LP
Spoštovani,
To najbrž ne spada pod temo zakisanost, vendar me vseeno zanima, kako odsluziti telo (razen z ukinitvijo mlečnih izdelkov) ,ali pri tem tudi pomagajo bazični napitki?
Se lahko z bazičnimi napitki začne kadarkoli ali so kakšne omejitve glede na zdravstveno stanje? Namreč, ko sem začela piti zjutraj zelenjavne sokove pred meseci me je zelo bolela glava dva tedna celo dopoldne,potem se je telo privadilo. Je kakšna “čistilna” reakcija možna tudi pri bazičnih praških?
Lep pozdrav in hvala
Pri “odsluzenju” pomaga tudi klistiranje in kolonska hidroterapija. Naredite kuro, npr. 14 dni zapored se klistirajte in pojdite 4 krat na kolonsko hidroterapijo. O vsem smo že pisali, uporabite iskalnik.
Ne, tisti bazični napitki, ki jih jaz uporabljam, so dozirani tako, da ne sme priti do takšnih reakcij. V zelenjavnih sokovih so še druge snovi, poleg mineralov, ki pospešujejo razstrupljanje. Če pri tem ne pijemo dovolj vode, se lahko pojavijo spremljevalni simptomi, ki jih omenjate. Pri bazičnih mineralih tega ni.
Niste napisali, koliko tehtate in koliko zelenjavnih sokov ste spili. Sam priporočam največ 2 x 2,5 dl na dan.
LP
Suhci si pri razkisanju telesa pomagajo z maščobami. So kalorične, nasitijo, pH nevtralne, nujno potrebne za zdravje. Lahko jeste oreške, laneno olje, kokosovo maščobo …
Prispevek o maščobah:
http://helena-golenhofen.blogspot.com/2009/10/zdravje-laneno-olje-co.html
LP
Bazične jedi so tiste, ki v telesu reagirajo bazično, torej nam dajo več baz (mineralov), kot kislin. Ne gre za pH živil, ampak za reakcijo pri presnovi. Če so živila kisla, govorimo o kislih presnovkih.
Obstajajo seznami živil glede na bazičnost in kislost. V splošnem pa velja, da živila, ki vsebujejo več mineralov, tudi bazično presnavljajo. Na primer, sladkor nima mineralov, zato je kislo živilo. Limona ima veliko mineralov, zato je bazično živilo, kljub temu, da je kislo po OKUSU.
Seznam živil boste našli v tem članku: http://www.avita.si/razkisanje/zmanjsevanje-zakisanosti-telesa
LP
Pozdravljeni!
Na spletu in v knjigah obstaja veliko seznamov živil glede bazičnosti in kislost živil, vendar pa je zaslediti odstopanja ali neko živilo v telesu deluje bazično ali kislo.Vaš seznam poznam in ga upoštevam, me pa vseeno zanima od kje in zakaj razlike? Na primer za čičeriko sem zasledila, da surova deluje bazično, kuhana pa kislo. Kako se s tem?
LP
Spoštovani, zanima me ali lahko pri dieti proti zakisanosti uživam bučno olje ali mi bo škodilo? Ostalo glede prehrane mi je dokaj jasno, za bučno olje se pa res sprašujem. Imam pa še vprašanje glede bazičnih mineralov, saj sem v lekarni kupila instant bazični prašek, ki vsebuje saharozo, se pravi sladilo. Ali ga lahko pokonzumiram in sem pri naslednjem nakupu bolj pazljiva, ali mi bo to zelo škodilo in naj kupim takoj drugega? Pa še glede kopeli kako naj si pripravim domačo kopel, je to lahko iz dveh žlic morske soli in 200g sode bikarbone ali je razmerje drugačno? Tudi kopel si bom kupila že pripravljeno, vendar je to vse naenkrat kar velik finančni zalogaj, zato bi si pomagala z domačimi pripravki. Povejte, če delam prav. Hvala za vse nasvete!
O tem sem odgovoril v odgovoru v tej temi 10.1.2012. Vse te vrednosti so samo smernice. zakaj je čičerika v surovem stanju bazična, v kuhanem pa ne, pa ne vem. ko je čičerika skuhana (kdo pa je surovo?), je dobra, ker vsebuje rastlinske beljakovine.
LP
Ja, seveda, kisli presnovki se preko kože izločajo iz telesa. Zelo vam bodo pomagale bazične kopeli.
LP
Spoštovani.
Malo sem zmedena glede bazične prehrane. V članku o razkisanju, ki je objavljen na spletni strani avita.si (http://www.avita.si/razkisanje/zmanjsevanje-zakisanosti-telesa) je navedeno, da je drugi korak pri bazični dieti “izločitev vseh živil živalskega izvora – mesa, mesnih izdelkov, jajc, mleka in mlečnih izdelkov.” Vljudno prosim za nasvet, po katerem pravilu se zdaj ravnati. Ali izločiti vse sestavine živalskega izvora in meso, ali jih pri obrokih uporabljati v razmerju 80:20 v kombinaciji z bazičnimi živili-torej zelenjavo.
Imam pa še vprašanje kaj menite o uporabi alg Chlorela in Spirulina pri samem razkisanju?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani.
Pri bazični dieti me zanima kako je z uživanjem mesa in ostalih živalskih proizvodov, saj v prvem delu diete piše, da se moramo popolnoma odpovedati vsem izdelkom živalskega izvora, nato pa da naj v jedilnik vključimo 20 % živil, ki zakisajo organizem, kamor spada npr. tudi meso, skuta, jajce.
Hvala in LP.
Spoštovani.
Pri bazični dieti me zanima kako je z uživanjem mesa in ostalih živalskih proizvodov, saj v prvem delu diete piše, da se moramo popolnoma odpovedati vsem izdelkom živalskega izvora, nato pa da naj v jedilnik vključimo 20 % živil, ki zakisajo organizem, kamor spada npr. tudi meso, skuta, jajce.
Hvala in LP.
Razmerje med živili, ki so bazične in živila, ki so kisle naj bo 80:20. V praktičnem življenju ne gre drugače.
Alge vsebujejo dosti premalo mineralov, da bi z njimi lahko razkisali. Za razkisanje so najprimernejši in najučinkovitejši minerali v obliki citratov.
LP
Se opravičujem če ne sodi pod to temo. Skratka, kako se vsaj nekoliko ZDRAVO zrediti. Oreščke in laneno olje že uporabljam. Upoštevati moram, da imam težave s krčnimi žilami, tako da taki izdelki, ki škodijo žilam odpadejo.
Se kje najde seznam živil, ki redijo, pa ne zakisajo telesa?
Najlepša hvala za nasvet
Pozdravljeni,
če ste presuhi, to pomeni, da hrane ne prebavljate dovolj in zato ne morete izkoristiti dovolj hranilnih snovi. Pri mojih pacientih imam veliko uspeha, ko pacienti začnejo hrani dodajati encime. Prosim preberite ta članek:
http://www.avita.si/bolezni/encimi-nepogresljivi-pomocniki-pri-presnovi
Lep pozdrav
Spoštovani!
Citrati so bazični minerali, s katerimi,poleg bazične hrane, lahko vzpostavljamo kislo bazično ravnovesje.
Naročite jih lahko v spletni trgovini Avita. Na isti strani imate tudi članke o zakisanosti in razpredelnico z živili.
Lahko uživate kis, svetujemo jabolčni, prav tako kislo zelje in repo ter limono.
Lep pozdrav!